Ziua în care se decide soarta Guvernului Dăncilă. Ce se întâmplă dacă moțiunea trece? Ce se întâmplă dacă moțiunea pică?

Parlamentul decide astăzi soarte Guvernului Dăncilă, prin votul la moțiunea de cenzură într-o ședință programată de la ora 10.00. Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament încă din jurul orei 8.30, declarându-se convinsă că moțiunea de cenzură va pica, în timp ce liberalii spun că se bazează pe cel puțin 10 voturi suplimentare. „Sunt șanse 100% ca moțiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul să plece“, a declarat Ludovic Orban, înaintea începerii ședinței de plen a Parlamentului. Pentru ca moțiunea să treacă, iar Guvernul Dăncilă să fie demis sunt necesare 233 de voturi.„Nu am emoții, știu că moțiunea nu va trece“, a spus VIorica Dăncilă la intrarea în sala de plen.

Emanoil Savin (PSD), unul dintre cei care a semnat moțiunea, a anunțat că nu va fi prezent la vot. De asemenea, Opoziția nu se poate baza pe votul a doi parlamentari USR – unul plecat în străinătate, unul car ea anunțat că nu votează. 

Ultimele informații arată că se pune problema dacă la moțiune vor fi prezenți toți parlamentarii UDMR. Klemen Hunor anunțase că parlamentarii vor fi toți prezenți și vor vota moțiunea de cenzură.  
 
Pe de altă parte, există și informații că o parte dintre parlamentarii PSD ar putea vota moțiunea de cenzură. Cei din tabăra opoziției au negociat toată noaptea și spun că ar fi convins mai mulți parlamentari de la minorități să voteze moțiunea. Pe moțiune sunt 2 deputați semnatari de la minorități, iar opoziția susține că acestora li se vor adăuga alți 5.
 
Viorica Dăncilă a susținut, la sosirea la ședința grupurilor parlamentare ale PSD, că „toată lumea este optimistă că moțiunea de cenzură va pica”, că nu are emoții și că are încredere în colegii săi.
 


Ce se întâmplă dacă moțiunea de cenzură trece

Dacă moțiunea de cenzură va trece, ar fi al doilea guvern demis din actuala legislatură , după Cabinetul Grindeanu, demis prin moțiune inițiată de propriul partid, PSD.
Dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul Dăncilă va rămâne, potrivit legii, să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege.
 
Preşedintele convoacă la consultări partidele parlamentare și desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de premier vine în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.
 


Ce se întâmplă dacă moțiunea de cenzură pică

În cazul în care moţiunea pică, Guvernul Dăncilă rămâne în funcţie. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri seară, la Antena 3, că săptămâna viitoare merge în Parlament pentru votul asupra Cabinetului remaniat.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.