Salariile din construcții ar putea fi înghețate anul viitor. Sindicaliștii avertizează că măsura va duce la migrația forței de muncă

Salariile în construcții, sector în dezvoltare în care lucrează peste 350.000 de muncitori, ar putea rămâne neschimbate anul viitor. Patronii spun că nu își permit o nouă majorare a salariului minim. În replică, sindicaliștii susțin că plafonarea veniturilor îi va face pe mulți angajați să caute de lucru în străinătate, unde pot câștiga de 3 ori mai mult, conform agerpres.ro. 

Muncitorii din construcții au un statut special. De la începutul anului, guvernul le asigură un salariu minim brut de 3.000 de lei, cel mai mare din economie, și facilități fiscale până în 2028.  Scopul principal este de a opri migrația forței de muncă în străinătate.

În România sunt peste 350.000 de salariați în construcții, cel mai mare efectiv din ultimii 5 ani. Volumul lucrărilor a crescut cu aproape 30% în primele 9 luni ale anului, față de perioada similară din 2018, arată statisticile oficiale.

Guvernul vrea acum să crească din nou salariul minim pe economie pentru 2020. O variantă de lucru ar aduce în plus în buzunarele fiecărui salariat 83 de lei. Pentru angajații din construcții, executivul vrea să păstreze doar facilitățile actuale. Sindicaliștii susțin însă că plafonarea veniturilor îi va face pe mulți muncitori să plece în străinătate.

Peste 250.000 de constructori români lucrează peste hotare, din care peste jumătate sunt în Italia, unde câștigurile sunt și de 3 ori mai mari. Majoritatea au plecat după aderarea României la Uniunea Europeană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.