Peste 31.000 de oameni, amendați în acest an pentru apeluri false la 112. Un deputat propune dublarea valorii amenzii

Peste 31.000 de oameni au fost amendați în acest an pentru apeluri false la 112. Numărul a fost înaintat de deputatul liberal Florin Roman care spune că a obținut-o de la MAI. În contextul atât de multor apeluri false, deputatul PNL propune dublarea amenzilor, potrivit Mediafax.



De la începutul anului 2019, au fost date peste 31.200 de sancțiuni contravenționale ca urmare a apelurilor false/abuzive prin 112, iar valoarea amenzilor aplicate pentru această încălcare a legii depășește 6,2 milioane lei, susține Florin Roman, 

 
 
„Este răspunsul oficial al noului ministru de Interne, Marcel Vela, la o interpelare pe care i-am adresat-o. Regretabil este faptul ca un număr atât de mare de persoane nu conștientizează ca un apel fals la 112 poate împiedica polițistul sa intervină la o crima, sau medicul la un caz de salvare a unei vieți. Pentru tineri teribiliști, apelarea falsă la 112 a devenit o «joacă», iar fenomenul capătă proporții îngrijorătoare”, susține liderul deputaților PNL.



Din acest motiv, deputatul a depus un amendament prin care propune dublarea amenzilor pentru cei care dau apeluri false sau abuzive la 112.
 
Din acest an, apelarea abuzivă a numărului de urgență 112 se sacționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei.
 



Numărul de urgență 112 este gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.
Poliția Română prezintă exemple de situații de urgență: accidente de aviație/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peșteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoane căzute în locuri publice, conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite. 

Nu reprezintă o urgență: accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.