Șantierul de la Maternitatea Brașov se deschide la începutul anului 2020. Inițial, lucrările trebuiau să fie gata în prima parte a anului viitor

Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Adrian Gabor a anunțat miercuri, în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice că la începutul anului viitor vor începe lucrările de modernizare a corpului noi al Maternității. 



 

„În luna decembrie trebuie să primim proiectul tehnic pentru acest proiect. Apoi, la începutul anului viitor, în funcție de condițiile meteo, vor începe lucrările propriu – zise”, a declarat Gabor. 

Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost semnat în primăvară, cu firma săceleană Electroprecizia AG, aceasta fiind, de altfel, singura care a depus o ofertă la licitația organizată de administrația județeană. Constructurul desemnat în urma licitaţiei va încasa suma de 19.637.821 lei, fără TVA (1.147.999 lei pentru proiectare şi 18.557.671 lei pentru lucrările propriu-zise, sume fără TVA), în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 19.705.670 lei, fără TVA. Pentru acest proiect, administraţia judeţeană a obţinut o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.  

Proiectul de modernizare a corpului nou şi al corpului de legătură de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „A. I. Sbârcea“ prevede realizarea tuturor lucrărilor care asigură reabilitarea termică a clădirii, respectiv izolarea termică a faţadei, termo-hidroizolarea terasei, înlocuirea instalaţiei de încălzire şi reabilitarea sistemului de furnizare a apei calde de consum, montarea de panouri solare pe acoperiş şi montarea a şase pompe de căldură, modernizarea sistemelor de climatizare şi de ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, modernizarea instalaţiilor de iluminat din ambele clădiri, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate. La exterior se vor monta şi două lifturi cu pereţi de sticlă, unul pe latura de la intrarea în spital, iar celălalt pe latura dinspre Tâmpa. Pe lângă funcţionalitatea de acces (pentru fluxul de pacienţi, medici şi aparţinători), împreună cu scara exterioară de evacuare în caz de incendiu, cele două lifturi vor asigura condiţiile cerute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru evacuarea în caz de urgenţă. De asemenea, cu liftul de pe latura dinspre Tâmpa vor putea fi transportate şi unele materiale necesare activităţii din spital. 



Probleme cu procedurile de achiziții 

Lucrările vor începe mult mai târziu decât a estimat administrația județeană, asta după ce a fost nevoie de două licitații pentru atribuirea contractului de lucrări. De altfel, anul trecut, în luna august, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, afirma că „după ce am reabilitat corpul vechi, printr-un program al Băncii Mondiale, acum vom moderniza şi corpul nou, printr-o investiţie tot din fonduri nerambursabile. Prin acest proiect, corpul nou al Maternităţii va fi complet reabilitat, atât în interior, cât şi în exterior. Scopul principal al investiţiei este eficientizarea energetică a acestui corp, dar, având în vedere că se vor efectua recompartimentări ale spaţiilor interioare, prin implementarea acestui proiect va creşte confortul pacientelor. Practic, de la începutul anului 2020 vom avea un spital de cinci stele, dintr-o parte în alta”. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.