Statistică din cel mai necanalizat municipiu din județul Brașov: 200 km de străzi, din care pe 100 km nu e canalizare

Împotriva României au fost deschise proceduri de infrigement pentru modul în care sunt gestionate deșeurile (țara noastră nu a închis depozitele neconforme de deșeuri), pentru calitatea aerului și pentru faptul că nu și-a îndeplinit obligațiile privind extinderea sistemului de canalizare.



Două dintre cele trei probleme le are și municipiul Săcele: nu a fost închis depozitul de deșeuri, iar orașul este pe jumătate canalizat. 

În acest moment, 95% din oraș trebuia să fie canalizat. În realitate, este canalizat în proporție de 50%. Săcelele este mult în urmă din acest punct de vedere. În oraş sunt 190 de străzi. Lungimea totală a acestora este de 200 de kilometri, iar pe jumătate dintre ele nu există canalizare”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa. 

După ce se vor canaliza încă 13 străzi, se va ajunge la 65% 

Investiții pentru a rezolva această problemă se vor derula în anii următori. Astfel, primarul a anunțat că zilele trecute a început implementarea unui proiect ce vizează extinderea sistemului de canalizare pe 13 străzi din cartierul Baciu, respectiv Canalului, Brazilor, Verii, Cloşca, Horia, Izvoarelor, Crişan, Caraiman, Al. I. Cuza, Dealului, De Mijloc, Cerbului şi Vâlcele. Investiția se ridică la 9.375.975 lei, fără TVA şi, deocamdată, finanţare a este asigurată de la bugetul local. „Lucrările au început  pe strada de De Mijloc şi, parţial, pe strada Cerbului. Termenul de finalizare a proiectului este de 36 de luni. După ce terminăm această investiție ajungem la un grad de canalizare de 65%”, a explicat primarul.  Conform aceleiași surse, pentru realizarea rețelei de canalizare pe alte 9 străzi se lucrează la documentația tehnică. 



 Pe cele 13 străzi se vor reabilita şi reţelele de alimentare cu apă potabilă, printr-un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2. „Valoarea proiectului este de 6.687.250 lei, fără TVA, iar perioada de implementare este de 24 de luni”, a afirmat Popa.

Când va fi complet canalizat orașul? „Oferta” Companiei Apa: anul 2042. Speranța autorităților locale: anul 2028

Planul de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Săcele se va încheia, cel mai probabil, în anul 2028.  Sunt lucrări ample şi complicate. Avem foarte multe străzi în pantă, iar în unele zone trebuie rezolvată şi problema apelor freatice. Municipiul este inclus şi într-un proiect al Companiei Apa Braşov (operatorul regional care deservește și municipiul Săcele – n.red.),  care a obţinut o finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Conform Master Planului realizat de operatorul regional, investiţiile în municipiul Săcele, cu o valoare estimată 30 milioane de euro, ar urma să se încheie în anul 2042. Noi nu putem aştepta atât, aşa că am decis să preluăm noi o parte din lucrări, pe care să le finanţăm din alte surse, cum este bugetul de stat sau creditele bancare”, a explicat primarul municipiului Săcele. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.