Noi reguli pentru dezvoltatorii imobiliari din Brașov: apă caldă din surse regenerabile, ventilare naturală și alte condiții

Cetățenii din Brașov, dar și dezvoltatorii imobiliari vor putea amenda proiectul Regulamentului pentru stabilirea setului de măsuri privind sistemele tehnice care au un efect semnificativ asupra performanței energetice a clădirilor noi cu impact asupra calității aerului și aspectului urbanistic în Municipiul Brașov începând cu anul 2020. Documentul a fost lansat vineri în dezbatere publică de Primăria Brașov, iar persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Vineri, 8.00-12.30 şi 13.30-16.00), către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau pe e-mail infopublice@brasovcity.ro. Aceste propuneri pot fi transmise  până în data de 6 martie 2020.  Ulterior, forma finală a regulamentului va fi supusă aprobării Consiliului Local Brașov, apoi va trebui respectat de toți investitorii care dezvoltă noi proiecte imobiliare. 

 Ce condiții pentru dezvoltatori sunt propuse prin noul Regulament: 

  • Dezvoltatorii trebuie să respecte reglementările legale în vigoare privind utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru o producție de minim 30% din necesarul de apa caldă de consum.
  • Pentru construcțiile noi, dezvoltatorii trebuie să realizeze sisteme de ventilație naturală, în locul sistemelor de ventilare și aer condiționat.
  • În noile blocuri trebuie să existe contorizarea individuală pentru fiecare unitate de locuit, inclusiv pentru consumul de apă.
  • Dezvoltatorilor li se recomandă  utilizarea elementelor de umbrire pentru fațadele însorite, a panourilor solare și a celulelor fotovoltaice.
  • Pentru noile blocuri se va opta pentru un sistem unic de alimentare cu energie termică și apă caldă pe imobil/condominium cu distribuție pe orizontală și contorizare individuală, sistem care să permită evacuarea emisiilor la o înălțime optimă, astfel încât calitatea aerului să nu aibă de suferit (peste limita aticului) și în același timp să asigure calitatea vizuală a ansamblului  și coerența arhitecturală.
  • Prin regulament, devine obligatorie afișarea certificatelor energetice pentru clădiri în fiecare clădire rezidențială, într-un spațiu accesibil tuturor proprietarilor.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.