Măsuri COVID-19. Din 25 martie, recomandarea devine obligație. Ce ieșiri din casă sunt permise, inclusiv pentru vârstnici

După ce în 21 martie a fost emisă o ordonanță militară nr. 2, prin care se făceau recomandări privind restricționarea circulației persoanelor între orele 6.00 – 22.00, din 25 martie, aceste recomandări devin obligatorii. 

Astfel, prin Ordonanța militară nr. 3 din 24 martie, între orele 6.00 – 22.00, cetățenii mai pot ieși din casă pentru a face cumpărături de strictă necesitate (inclusiv pentru animalele de companie),  pentru a merge la serviciu (inclusiv la locurile de desfășurare a activității – prevedere inclusă pentru a acoperi inclusiv șantierele sau mass-media, aspecte subliniate de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela), pentru a merge la medic (dacă este o urgență), pentru a merge să îngrijească copii sau vârstnici, pentru a dona sânge, pentru a face activități umanitare sau de voluntariat sau pentru a desfășura activități agricole. De asemenea, sunt permise deplasări scurte pentru activități sportive individuale sau pentru a scoate la aer animalele de companie. 

Conform actului normativ, pentru deplasarea la serviciu este nevoie de o legitimație de serviciu sau de adeverință emisă de angajator. În cazul adeverințelor, se acceptă document neștampilat sau scanat. În celelalte situații în care este permisă ieșirea din casă este nevoie de o declarație pe proprie răspundere. 

Program de cumpărături pentru vârstnici: 11.00 – 13.00 

Reglementări speciale îi vizează pe vârstnicii care au peste 65 de ani. Astfel, ei pot ieși din case între orele 11.00 și 13.00 pentru a face cumpărători, pentru a merge la medic sau la analize (dacă este necesar), pentru a îngriji un minor sau pentru a ajuta alți vârstnici sau persoane aflate în dificultate. De asemenea, în intervalul orar amintit ei pot face deplasări în apropierea casei pentru activități sportive individuale sau pentru a plimba animalele de companie. În cazul vârstnicilor de peste 65 de ani este permisă deplasarea între orele amintite dacă este vorba de antreprenori, cercetători științifici sau agricultori. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.