Cancelaria Prefectului Județului Braşov spune că Mariana Câju vine cu „acuze proferate în mod iresponsabil”

După ce președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș i-a reproșat prefectului Cătălin Văsii, președintelui Consiliului Județean Brașov și fostului șef al DSP Brașov, Anca Bertea ca au propus transformarea unității din Făgăraș în spital suport pentru COVID-19, Prefectura a reacționat. Răspunsul Prefecturii a venit prompt, așa cum nu ne-am fi așteptat in această perioadă tinând cont de modul în care autoritățile comunica infornații (mult mai) importante în aceste zile. 

Mai exact, printr-un comunicat semnat „Cancelaria Prefectului – județul Brașov”,  declarațiile Marianei Câju sunt catalogate drept „acuze proferate în mod iresponsabil”.

După această introducere, Cacelaria a precizat că  prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, nu a propus niciodată ca Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș să fie desemnat drept spital suport COVID, explicând faptul ca „o asemenea propunere de ordin medical nu intră în atribuțiile Instituției Prefectului” .

„În data de 24.03.2020, ministrul Sănătății de la acea vreme a organizat o videoconferință cu conducerile Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, în care a transmis că trebuie identificate și propuse ministerului unități, în fiecare județ, care să devină spitale suport COVID-19. În aceeași zi, la propunerea prefectului Mihai-Cătălin Văsii, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brașov a adoptat Hotărârea nr. 8/24.03.2020, privind constituirea Comisiei de Coordonare Medicală pentru Situații de Urgență COVID-19 a județului Brașov, formată din experți în gestionarea medicală a situațiilor de urgență”, se arată în comunicat.

Conform aceluiași document, în seara de 24.03.2020, împreună cu membrii acestei Comisii, conducerea Direcției de Sănătate Publică Brașov a făcut o analiză și a înaintat Ministerului Sănătății propunerile pentru spitalul suport COVID-19 din județul Brașov, pe listă figurând Spitalul CF Brașov (specialități medicale), Pavilionul Tractorul al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov (specialități chirurgicale și ATI), Pavilionul Central al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, spațiu complet separat de restul circuitelor unității sanitare – pentru pacienții COVID-19 cu infarct miocardic.
„În concluzie, desemnarea Spitalului Municipal Făgăraș drept spital suport COVID este o decizie a Ministerului Sănătații, iar acuzele d-nei președinte al Consiliului de Administrație al acestui spital aduse prefectului județului Brașov nu au nici un corespondent în realitate”, se mai arată în comunicat. 

A ajuns lista de propunei la București? 

Pe de altă parte, în videoconferință de presă și Mariana Câju a amintit de această listă, precizând ca i-a fost transmisă pe WhatsApp de prefect.

„Prefectul m-a asigurat că spitalul din Făgăraș nu este pe listă”, a declarat Câju, care susține ca la București nu a ajuns această listă. â

De asemenea, în aceeași tele-conferință de presă, ea a spus ca înainte de a demisiona, ministrul Sănătății, Victor Costache, a organizat o videoconferință cu autoritățile din județul Brașov.

„La acele discuții, Spitalul Municipal Făgăraș a fost reprezentat de manager, care a prezentat atunci argumentele pentru ca splitalul nostru să nu fie unitate suport pentru COVID-19. Atunci, ministrul a spus ca această problemă trebuie rezolvată la nivel local, apoi a demisionat”, a mai declarat Câju. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.