Guvernul, împărțit în două în ceea ce privește distribuirea Sfintelor Paști. Ministrul Afacerilor Interne a făcut un pact cu BOR, dar a fost „scăpat” un detaliu. Ministrul Sănătății spune că ar putea crește numărul persoanelor infectate

Ministerul Afacerilor Interne a semnat un pact cu Patriarhia Ortodoxă Română, în care a fost stabilit modul în care se stabilește modul de distribuire a Sfintelor Paști și a Luminii. De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu este de acord cu acest compromis, considerând că ar trebui respectată regula izolării și a distanțării sociale. Același punct de vedere este susținut și de președintele României, Klaus Iohannis. 

Un „detaliu” care nu a fost luat în calcul 

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat că prin protocolul încheiat cu Biserica Ortodoxă Română au fost stabilite reguli de distanțare socială și că, dacă se respectă cu strictețe regulile stabilite nu ar trebui să existe riscul unei explozii de infecție. În esență, Paștile se vor distribui timp de două zile, vineri și sâmbătă, între orele 07.00 și 17.00, ceea ce oferă o marjă de timp generoasă enoriașilor. Totuși, potrivit ordonanțelor militare, persoanele trecute de 65 de ani au voie să iasă din casă între orele 11.00 și 13.00, ceea ce înseamnă că aceste persoane pot ridica paștile în intervalul orar amintit, astfel că nu este exclus să se formeze mulțimi consistente de persoane în zonele de distribuire. Chiar dacă în acord menționează că „pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari”, în document nu se menționează că este interzisă prezența vârstnicilor pentru ridicarea paștilor. 

Ce prevede acordul: 

  1. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 –17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție (mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.
  2. În Declarația pe propria răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea Pentru ridicarea Sfintelor Paști de la Biserică (numele lăcașului de cult) din zona de rezidență a persoanei respective.
  3. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri și Poliție Locală) vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Paştilor.
  4. Angajaţii parohiei, membrii Consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în Ordonanțele militare pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
  5. Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă (17 și 18 aprilie) sau în prima zi de Paşti (19 aprilie), începând cu ora 06.00 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție, mască sanitară și mănuși.
  6. Distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2020, în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliția locală, cât și cadrele Ministerului Apărării Naţionale), începând cu orele 20.00.
  7. Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor.
  8. În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului Ministerului Afacerilor Interne de la Centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.
  9. În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină la casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor Cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecție.
  10. Echipajele care acționează în posturile fixe și cele aflate la punctele de frontieră, aflate în misiuni coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele militare anterioare) sau care tranzitează
  11. Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.