Peste 8,6 milioane de lei pentru amenajarea „școlii de bicicliști” din zona „La Iepure”. Proiectul este finanțat cu bani europeni

Primăria Brașov a semnat contractul de finanțare pentru proiectul  ,,Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport” în zona La Iepure. Investiția este estimată la 8.864.327,32 lei, sumă din care 98% este asistența nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.  

Despre reamenajarea zonei „La Iepure” s-a discutat de mulți ani, municipalitatea brașoveană anunțând încă din anul 2013 un proiect în acest sens. 

Ce prevede proiectul  

 Zona va fi amenajată cu un poligon pentru ciclism, destinat în primul rând copiilor, unde aceștia vor putea învăța mersul pe bicicletă, dar și regulile de deplasare în trafic, astfel încât bicicleta să devină un mijloc de transport utilizat în mod obișnuit, în locul autovehiculului. Va fi amenajată o pistă pentru biciclete cu lățimea de 2,00 m, cu două benzi de circulație pe o lungime totală de aproximativ 300 m, cu un traseu sinuos, prevăzut cu treceri pentru pietoni, indicatoare de circulație rutieră, semafoare și un sens giratoriu. Prin lucrările de sistematizare verticală premergătoare amenajărilor, panta terenului va fi valorificată în cadrul poligonului, pentru a reproduce conformația terenului de pe străzile din municipiul Brașov. În cazul în care cei ce doresc să învețe vor alege varianta cu instructor, atunci când vor fi testați pentru confirmarea pregătirii lor ca bicicliști, pe traseu vor intra și până la patru mașinuțe electrice pentru ca simularea să fie cât se poate de apropiată de problemele reale cu care se confruntă în trafic. 

Pot participa simultan la curs cel mult 40 de cursanți, repartizați la doi instructori.

O alee pietonală principală pietruită va străbate terenul pe axa nord-sud, făcând legătura dintre accesul pe teren, pavilionul administrativ și platoul de belvedere situat la cota cea mai înaltă a amplasamentului. Această alee face legătura cu toate zonele amenajate pentru recreere – aparate fitness, foișoare, balansoare pentru adulți, locuri de joacă pentru copii. Din loc în loc, de-a lungul acesteia, sunt prevăzute bănci din lemn pentru odihnă.

De asemenea, este asigurat accesul persoanelor cu dizabilități la toate amenajările din parc, fiind prevăzută și toaletă ecologică pentru acestea. Aleile din parc sunt suficient dimensionate pentru parcurgerea întregului traseu cu toate sinuozitățile propuse. Întrucât este necesară inserarea de-a lungul aleii principale a unor pachete de trepte care să preia din înălțime, astfel ca panta să nu fie foarte abruptă, este asigurat accesul la toate dotările cu ajutorul unei serpentine, care conduce, de asemenea, la belvedere.

 Zona de învățare a mersului pe bicicletă în trafic – poligon ciclism

Se desfășoară de-a lungul întregului amplasament și constă în realizarea unei zone cu precădere înierbate în care sunt amenajate piste pentru biciclete dotate cu toate elementele specifice deplasării în trafic – marcarea benzilor de circulație, treceri pietonale, indicatoare de circulație, sens giratoriu, semafoare. Pista se adresează în special elevilor, pentru a-i învăța să se deplaseze la școală cu bicicleta în condiții de siguranță.

Spațiul destinat activităților sportive va conține următoarele module/zone indicative:

  • zona învățare reguli de bază pentru cicliști, mersul pe bicicletă asistat în linie dreaptă;
  • zona învățare pe serpentine, simularea unor zone cu denivelări pentru cicliști inițiați;
  • zona de învățare a regulilor de conduită în trafic, simularea unei intersecții semaforizate și semnalizate, precum și a unui sens giratoriu;
  • zona de concurs special amenajată pentru evaluarea aptitudinilor cicliștilor și testarea gradului de învățare parcurs în etapele anterioare.

Zona de relaxare şi petrecere a timpului liber 

Este o zonă care include mai multe tipuri de funcțiuni, dar care se împletesc una cu alta – în lungul axei nord-sud.

Crearea unei ambianțe plăcute diurne şi nocturne pentru principalele categorii de vârstă prin amenajarea mobilierului urban și zone specifice spațiului de recreere cum ar fi:

  • zona de odihnă pentru părinți/vârstnici, loc de joacă pentru copii, alei pietonale;
  • în spațiul de petrecere timp liber vârstnici s-a creat un spațiu cu 3 mese pentru table și șah. Această zonă este legată vizual de zona destinată activităților sportive pentru adulți, în care sunt montate 3 aparate pentru fitness (multifuncționale, la care pot lucra simultan două – trei persoane);
  • un spațiu de relaxare cu foișoare din lemn – 6 bucăți și ansamblu de balansoare din lemn pentru adulți cu acoperiș – 9 bucăți. Această zonă este orientată lângă spațiul de joacă al copiilor, pentru a crea o conexiune între cele două generații;
  • în vecinătate va fi creat un loc de joacă, dotat cu structuri modulare, gândit pentru desfășurarea activităților educative și recreative, atât pentru copiii cu vârstă mică, sub supravegherea adulților, cât și pentru copiii care nu necesită o supraveghere permanentă. Spațiul va fi amenajat cu echipamente de lemn – 4 ansambluri modulare și un spațiu de joacă.
  • 35 de bănci , amplasate de-a lungul aleilor, alături de stâlpii de iluminat.

Promisiunea Primăriei Brașov: Brașovenii care învață regulile mersului cu bicicleta vor avea unde să își pună în aplicare cunoștințele 

După ce a semnat contractu de finanțare, primarul Brașovului, George Scripcaru, a declarat că  „al doilea sistem de transport pe care mizăm – după transportul în comun-  este cel al transportului cu bicicleta. Două dintre proiectele de finanțare, care au fost deja semnate, vizează amenajarea a două benzi dedicate pentru biciclete, care să lege mai multe cartiere ale Brașovului cu zona centrală. Și acest nou parc, din zona La Iepure, are drept componentă principală dezvoltarea acestui tip de transport, dar vizează și partea de învățare, inclusiv a modului în care circuli pe o bandă de circulație în oraș. El presupune și amenajarea unor trasee pentru biciclete care să respecte aceleași marcaje și semnalizări ca cele din trafic. În felul acesta, copiii vor învăța să circula corect, să respecte regulile de circulație și să meargă cu bicicleta în condiții de siguranță”

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.