În noaptea intrării în vigoare a „primei relaxări”, oamenii au fost „trimiși” să citească Monitorul Oficial. Nici stomatologii sau frizerii nu au aflat prea multe: urmează noi ordine

Aproape de miezul nopții, cu doar câteva minute înaintea instituirii stării de alertă, reprezentanții Comitetului Național pentru Stare de Urgență au făcut declarații privind măsurile valabile începând cu data de 15 mai. Cei care au stat cu ochii pe televizor sau pe Facebook, pentru a afla ce au voie și ce nu au voie sa facă din 15 mai nu au primit prea multe răspunsuri, pentru că vorbitorii au spus ca toate detaliile pot fi citite în Monitorul Oficial (documentul poate fi citit gratuit timp de 10 zile de la publicare la secțiunea e-monitor, dar nu poate fi descărcat). 

Au aflat de la reprezentanții Comitetului:

– Starea de alertă este valabila 30 de zile.

–  Masca este obligatorie în spațiile închise. 

– Centrele comerciale cu o suprafață mai mica de 15.000 mp se deschid. În cele care au peste aceasta suprafață pot funcționa spațiile care comercializează produse alimentare, farmaceutice, veterinare, electrocasnice și electronice (dacă fac livrare la domiciliu), curățătoriile sau centrele oftalmologice. Magazinele din cadrul centrelor comerciale care au ieșire la exterior se deschid.

– În interiorul localităților nu mai sunt restricții de circulație. 

– Terasele rămân închise. 

– Se poate circula în exteriorul localităților pentru a merge la munca, pentru a urma tratamente medicale, pentru asistenta umanitatara, munci agricole sau pentru alte motive prevazute în anexa hotărârii prin care a fost instituita starea de alertă. „Această anexa poate fi consultata în Monitorul Oficial”, a declarat Arafat. El nu a spus dacă e sau nu nevoie de declarație. 

– Se deschid parcurile, dar nu și locurile de joacă. 

– Cazurile medicale care nu constituie urgente pot fi preluate în sistem ambulatoriu, dar cu programare.

-Spitalele pot interna persoane care nu sunt cazuri urgente.

– Se mențin spitalele COVID și suport COVID.

– Poliția Locală este coordonata, în continuare, de Ministerul Afacerilor Interne

– Ambulanța rămâne sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

– Se deschid cabinetele stomatologice. Acest aspect va fi reglementat printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii. Practic, medicii stomatologi nu prea stiu ce au de făcut.

– Se deschid hotelurile. Activitatea va fi reglementată printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Economiei.

– Se deschid muzeele. Activitatea va fi reglementata printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și cel al Culturii.

– Se deschid saloanele de îngrijire personală . Activitatea va fi reglementata printr-un ordin cu un al Ministerului Sănătăţii, cel al Economiei și cel al Muncii. Practic, în 15 mai, la prima ora nu e clar dacă o frizerie poate sfie sau sa nu fie deschisă.

– Transportul public de călători va fi reglementat printr-un ordin comun al Ministerului Transporturilor și Ministerului Sănătăţii. Încă nu se știe ce va face un operator privat în 15 mai, la prima ora. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.