Maternitatea Brașov a primit aparatul Real Time PCR. De săptămâna viitoare încep testările

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” a intrat în posesia sistemului automat de testare Real Time PCR pentru depistarea infecţiei cu CoVid-19, achiziţionat din fondurile alocate de Consiliul Judeţean Braşov.  

Aparatul a fost instalat vineri, 22 mai, iar de astăzi a început instruirea personalului din cadrul Laboratorului de analize medicale. Dr. Mircea Preda, managerul Maternităţii braşovene, spune că mâine vor fi analizate primele probe, cele provenind de la personalul Laboratorului, iar spre sfârşitul acestei săptămâni va începe prelucrarea probelor recoltate de la pacientele internate.

„La nivelul spitalului am decis încă din data de 7 aprilie să testăm întregul personal medical, precum şi pacientele pe care le internăm, şi am făcut acest lucru printr-un contract încheiat cu un furnizor de astfel de servicii. De acum vom putea face testarea cu resurse proprii, ceea ce este un lucru foarte bun”, adaugă managerul Maternităţii. 

Sistemul automat Real Time PCR a costat 595.000 lei. Cu ajutorul său se vor efectua, pentru început, 48 de teste pe zi, rezultatele fiind obţinute în decurs de patru ore. Dr. Mircea Preda îşi propune să extindă capacitatea de testare, prin suplimentarea numărului de angajaţi ai Laboratorului, astfel încât să se poată lucra în două ture, şapte zile din şapte. 

În această perioadă de criză sanitară provocată de noul coronavirus, administraţia judeţeană a alocat fonduri importante pentru dotarea spitalelor din subordine cu aparatură de testare Real Time PCR. Pe lângă echipamentul de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie, un analizor similar, în valoare de 203.700 lei, a fost achiziţionat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă la începutul lunii aprilie, fiind în funcţiune în cadrul Staţionarului Tractorul. 

De asemenea, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov urmează să fie livrată o platformă Real Time PCR multiplex automată pentru detecţia rapidă a SARS-Cov 2, care a fost cumpărată cu suma de 236.160 lei.

„Prin implicarea Consiliului Judeţean Braşov s-au cumpărat cele trei sisteme de testare Real Time PCR, care s-au adăugat aparatului pus la dispoziţie de Universitatea Transilvania şi celui existent încă din anul 2016 în dotarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. În acest fel, Braşovul devine unul dintre cele mai importante centre din ţară pentru testarea infectării cu CoVid-19. Aceste capacităţi de testare existente la nivelul judeţului Braşov le vor da posibilitatea specialiştilor să-şi formeze o imagine clară atât asupra evoluţiei infecţiilor, cât şi asupra gradului în care populaţia s-a imunizat”, declară Adrian-Ioan Veştea, preşedintele CJ Braşov. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.