Primul pacient din Brașov vindecat de COVID-19 a donat plasmă la Centrul de Transfuzii Sanguine pentru cei cu stări severe

Primul pacient braşovean vindecat de COVID-19 a donat astăzi plasmă prin procedura de plasmafereză, la Centrul de Transfuzii Sanguine Braşov. 

„În condiţiile în care ştim cu toţii că plasma COVID-19 este foarte importantă pentru tratamentul bolnavilor aflaţi în stare gravă, astăzi, 25 mai 2020, am demarat procesul de colectare a plasmei umane de la pacient vindecat COVID-19, prin procedura de plasmafereză realizată cu ajutorul echipamentului primit recent, de la Consiliul Judeţean Braşov, printr-o donaţie. Procedura a fost încheiată cu succes”, a anunţat Camelia Roşu, directoarea Centrului de Transfuzii Braşov.

Plasma astfel recoltată va fi distribuită şi administrată pacienţilor critici infectaţi cu COVID-19, care au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi. 

„Mulţumim curajosului donator pentru gestul nobil pe care l-a făcut şi aşteptăm ca şi alţi pacienţi vindecaţi să ni se alăture ca donatori de plasmă convalescentă, în lupta împotriva acestui virus”, a afirmat directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Braşov.

Terapia cu plasma umană hiperimună de la convalescenți este considerată soluția cea mai promițătoare pentru perioada imediat următoare, până la crearea și validarea unui vaccin anti-COVID-19 și a unui tratament medical standard. Principiul de bază e cunoscut de peste un secol și a fost aplicat și în alte cazuri de infecții virale. Cei vindecați de COVID-19 dezvoltă anticorpi în sânge, care pot fi preluați împreună cu plasma lor și transferați în sângele pacienților aflați în stare critică, ajutându-i să lupte împotriva bolii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.