Valoare tichetelor sociale pentru grădiniță se dublează de la 1 ianuarie 2021

Credit foto: Oana Ganea

Valoare tichetelor sociale de grădiniță va creșe de la 1 ianuarie 2021, ajungând de la 50 de lei la 100 de lei. Începând de anul viitor intră în vigoare modificările și completările aduse Legii 248/2015 privind stimulara prezenței la grădiniță a copiilor din familii defavorizate, prin Legea 49/2020. Noua lege, de care vor beneficia aproximativ 100.000 de preșcolari din România schimbă, printre altele, condițiile de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță, dulează cuantumul acestora și elimină obligativitatea ca părinții să depună o cerere.

De asemenea, modificarae legislativă impune primarilor și directorilor de școli o mai mare responsabilitate în a-i informa pe părinții din comunitate cu privire la lege și la importanța grădiniței. Modificarea vine în urma unei propuneri înaintate de Asociația Reality Check, preluată într-un proiect legislativ de un grup mixt de deputați și senatori.

  1. Schimbarea condițiilor de eligibilitate de la 284 lei venit maxim pe lună pe membru de familie (în prezent), la toți copiii înscriși la grădiniță din familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, de la 1 ianuarie 2021. Acest lucru crește pragul de eligibilitate la 530 lei/lună pe membru de familie.
  2. Eliminarea cererii – simplificare administrativă prin care stimulentul se acordă din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, iar părinții nu mai trebuie să depună încă un dosar la primărie;
  3. Mărirea cuantumului tichetului socialde la 50 la 100 de lei pe copil pe lună, pentru a îi crește utilitatea, având în vedere faptul că suma de 50 de lei a fost propusă în 2010 și era prea mică pentru ca părinții să poată acoperi din ea cheltuielile legate de grădiniță;
  4. Introducerea responsabilității primarilor și directorilor de grădinițe de a organiza campanii de informare și înscriere în program, de două ori pe an.


„Ne bucură foarte mult că avem o lege a tichetelor sociale pentru grădiniță îmbunătățită, care va ajuta de la începutul anului viitor mai mulți copii din familii defavorizate să meargă zi de zi la grădiniță și să înceapă școala mai pregătiți. Toate modificările propuse de noi în urma consultărilor de la firul ierbii și cu reprezentanți ai autorităților au fost adoptate, iar legea este acum mai accesibilă familiilor sărace. Ne bazăm în continuare pe buna colaborare cu autoritățile publice centrale pentru realizarea la timp a normelor metodologice de implementare a noii legi și pentru promovarea noilor prevederi legislative, în așa fel încât toți copiii eligibili să beneficieze de acest sprijin de la 1 ianuarie 2021.“ – declară Nadia Gavrilă, Președinte Asociația Reality Check.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.