Până la sfârşitul acestei luni, Asociaţia Amural va pune la dispoziţia Primăriei un plan privint necesitatea intervenţiilor de reparaţii şi reabilitări în zona de După Ziduri şi la turnurile Alb şi Negru, ca prim pas în a pune în aplicare proiectul Parcului cultural, propus de organizaţia non-guvernamentală. Viceprimarul Laszlo Barabas şi directorul Direcţiei Tehnice din Primăria Braşov, Raul Negoiţă, au făcut ieri o vizită în teren, alături de reprezentanţii Asociaţiei Amural şi au stabilit primele etape pentru realizarea aestui parc.
„Am fost pe Aleea după Ziduri și pe Aleea de sub Tâmpa, tratăm integrat întregul ansamblu de edificii medievale și lucrăm împreună pentru a da drumul cât mai curând acestor spații. Într-o primă fază vom începe proiectul acestui parc cultural în zona După ziduri, iar în faza a doua vom continua pe Aleea de sub Tâmpa, pentru a crea un inel în jurul cetății, care să fie atât un parc natural și pietonal, cât și cultural, de patrimoniu și de cultură contemporană. Noi venim cu acest strat de cultură contemporană, în turnurile medievale, în galeriile de după ziduri, în fostul cinematograf «Popular». Toate vor funcționa împreună și se vor completa. La cinematograful Popular va fi spațiul cel mai potrivit pentru evenimente mici, medii, cu public așezat sau în picioare, și chiar evenimente în aer liber, pe viitoarea esplanadă a cinematografului, în galeriile (,,catacombe” n.n.) de După Ziduri vrem să facem un muzeu digital, va avea nevoie de ceva timp și infrastructură, Turnul Negru va fi o galerie de artă vizuală, iar la baza lui vom avea evenimente în weekendurile de vară, iar în Turnul Alb ne gândim la un muzeu al științelor. Colaborăm cu alte organizații și ne gândim care este cea mai bună soluție“, a declarat Răzvan Pascu, vicepreședintele Asociației Amural.
Discuțiile dintre Primăria Brașov și Asociația Amural cu privire la amenajarea acestui parc cultural au început încă de anul trecut, iar la începutul acestui an, acest ONG a demarat chiar o campanie de strângere de semnături pentru a vedea care este susținerea de care beneficiază acest proiect în rândul brașovenilor. Aproximativ 3.200 de persoane și-au arătat susținerea pentru acest concept cultural, până acum.
Asociaţia Amural vine cu o viziune care să protejeze cadrul cultural și să ajute la dezvoltarea mediului cultural pentru pădurea de pe dealul Warthe și întreaga promenadă. Planul include o zonă de „teatru în aer liber”, promenada, o „balustradă smart” pe malul Graftului, valorificarea turnurilor şi bastioanelor, dar şi accesibilizarea zonei, fără a intra însă prea mult în aspectul natural al pădurii din mijlocul oraşului. O parte dintre acestea sunt realizate în partenerat cu Municipalitatea, pentru altele însă, Amural caută sprijin din partea comunității. (Proiectul AMURAL, în detaliu, AICI)
Colaborare internaţională pentru crearea unui ghid digital
Municipalitatea a anunţat ieri că în prmă etapă, se va face „amenajarea unor spații din zona După Ziduri și colaborări cu alte instituții de cultură care au puncte de interes în zona menționată. Sunt vizate fostul Cinematograf Popular, aflat acum într-un proiect de reabilitare, piața Brassai (noua piață care face legătura între Piața Sfatului și Aleea După Ziduri), Turnul Alb, Turnul Negru, galeriile subterane din Dealul Warthe”.
În prezent, Asociația Amural are deja depus spre finanțare europeană nerambursabilă un proiect de creare a unui ghid digital, sub formă de aplicație mobilă, cu obiective în realitate augmentată și accesibilizare pentru persoanele cu deficiență de auz și nevăzători, în zona vizată. Proiectul se numește Immersive Heritage / Cities for all, se desfășoară cu parteneri din Londra, Tenerife, Verona și Paris, este coordonat de de Municipalitatea Verona și, la Brașov, beneficiază de sprijinul Primăriei Brașov.
1 Trackback / Pingback