FOTO. Planuri pentru restaurarea Palatului Brukenthal de la Sâmbăta de Jos. Clădirea este în paragină de mulți ani

Cândva un castel simbol al casei de Brukenthal, Palatul de la Sâmbăta de Jos din judeţul Braşov este azi la un pas să se prăbuşească. Constatarea a fost făcută și de ministrul Mediului, Costel Alexe, care a mers marți la Sâmbăta, pentru a vizita Herghelia de la Sâmbăta, și a trecut și pe la fosta casă.

După această vizită, Costel Alexe a a anunțat la Brașov că va căuta o soluție pentru ca această clădire simbolică să fie redată circuitului turistic.

„Avem un castel absolut superb, cu un potențial fantastic, pe care Guvernul României din care fac parte, Guvernul Ludovic Orban, își asumă că îl va reabilita și îl va oferi populației”, a spus la Brașov Costel Alexe.

Castelul Brukenthal a fost construit în stil baroc între anii 1750-1760 de contele Jozef von Brukenthal, fratele lui Samuel Brukenthal – fondatorul Muzeului din Sibiu) în cinstea împărătesei Maria Thereza, care îi atribuise terenul în arendă.  În secolul al XX-lea castelul a avut de suferit în urma unui incendiu, atunci arzând acoperișul.  În anul 1932 s-au făcut primele lucrări de restaurare, din nefericire nespecializate. În consecință, multe dintre picturile de pe pereți au fost acoperite cu var, cum este cazul celebrei fresce din sala mare care înfățișa scene de vânătoare cu peisaje muntoase din zona Făgărașului (frescă atribuită de Emil Sigerius lui Anton Steinwald din Sibiu).

Castelul a servit o perioadă drept sediu administrativ pentru herghelia de cai lipițani în incinta căreia se află. Din 2002, aparține Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, care nu a putut face lucrări din cauza lipsei de fonduri. Imobilul este inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.