Ministerul Mediului va da până la 2.000 de lei pentru garduri electrice, populației din Brașov vulnerabile la atacurile urșilor bruni

Ministerul Mediului va da până la 2.000 de lei populației vulnerabile la atacurile urșilor bruni pentru garduri electrice. Proiectul a fost bugetat, iar Ministerul a lansat miercuri în dezbatere ghidul solicitantului, care stabilește în ce condiții se dau banii. Dezbaterea publică durează 30 de zile, iar în maxim două luni persoanele interesate pot depune cererile de finanțare.
 
Programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc. Acesta este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea, dar lista poate suferi modificări după dezbaterea publică. 
 
Persoanele interesate pot primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice. Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.
 

Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc, anunță Ministerul Mediului într-un comunicat de presă. 

„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice. Programul va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.