FOTO&VIDEO. Depozitul Ecologic de Deşeuri Braşov, promovat de ministrul Mediului ca exemplu de bune practici. „Îmi doresc astfel de lucrări peste tot, pentru că avem probleme reale de rezolvat”

Lucrările de închidere a celor două celule ale Depozitului Ecologic de Deșeuri de la Brașov sunt aproape finalizate, proiectul fiind la 97%. Potrivit constructorului, au mai rămas de făcut drumul perimetral şi o parte din înierbare. Aflat azi într-o vizită pe teren la Depozitul Ecologic de Deşeuri, ministrul Mediului, Costel Alexa, a declarat că acesta poate fi considerat un exemplu de bune practici pentru modul în care trebuie închis in depozit de deşeuri, unde depozitarea a fost sistată.

Alexe a declarant ieri că îşi doreşte ca proiectul pus în practică la Braşov să fie preluat şi de alte localităţi din România, care au de soluţionat aceeaşi problemă.

„Dincolo de sutele de sesizări făcute de cetățenii Brașovului în ultimii ani, cu întârzieri sau nu, astăzi, la Brașov, avem un exemplu de bună practică pentru cum ar trebui să fie închis un depozit ecologic de deșeuri. În momentul de față încă se lucrează la înierbare, și pe acest două celule vom vedea, în foarte scurt timp, un deal verde. Mă bucur foarte mult că există această instalație modernă de captare și ardere a biogazului, vreau să felicit autoritățile locale și județene că au reușit să asculte dorința locuitorilor de a nu mai avea aceste mirosuri în jurul depozitului. Au reușit asta într-un termen scurt, și îmi amintesc că acum șase luni, și primarul, și președintele consiliului județean, mi-au dat asigurări că vor rezolva această problemă. Sper din tot sufletul ca acest exemplu de bună practică să fie preluat de toți agenții economici din țară și să avem peste tot în România depozite cu adevărat ecologice și nu gropi de gunoi. Cetățenii Brașovului sper să nu mai aibă ocazia să simtă pe propria lor piele și respirație gazele deloc frumos mirositoare de la gropile de gunoi, mă bucur foarte mult și îl felicit pe primarul George Scripcaru că a făcut în fiecare zi presiune și pe operatorul economic care administrează depozitul ecologic, și pe cei care au contractat lucrarea, că au reușit într-un termen scurt să finalizeze această lucrare. Îmi doresc foarte mult să avem astfel de lucrări peste tot, fiindcă avem probleme reale la nivel național, cu tot ceea ce înseamnă depozite de deșeuri, fie ele municipale sau industriale“, a declarat ministrul Costel Alexa.

Potrivit prezentării făcute de constructorul care lucrează la închierea celor două celule şi de subcontractorul de specialitate care a montat instalaţia de ardere a gazului de deşeu, proiectul este finalizat, în acest moment, în proporţie 97%.  Ceea ce a rămas de finalizat sunt lucrările la infrastructura pentru drumul de acces și montarea plaselor de susținere a gazonului. Ulterior se vor planta și copaci de mici dimensiuni. Cea mai importantă parte a acestui proces de închidere, respectiv instalarea sistemul de colectare și ardere a gazului de deşeu, a fost finalizată și pus în funcțiune, fiind în etapa probelor tehnologice. Odată cu această punere în funcţiune, reprezentanţii operatorului Fin-Eco spun să gazul de depozit va fi ars, fără emiterea unor factori poluanţi. Astfeli dispare şi mirosul invocat de cetăţenii din zonă.  

Gazul de depozit va fi ars la o temperatură de 1100 grade celsius, respectând astfel normativele româneşti, care sunt ceva mai stricte faţă de cele europene, ce impun arderea la 850 – 1000 de grade celsius.

„Conform normativelor și românești în vigoare, orice închidere de depozit, totală sau parțială, ca să fie completă, trebuie să aibă parte de un sistem de captare, transport și ardere finală a gazului de depozit. Aici avem cele două celule (care au fost închise, n.n.), celula 1 și 2, care au aproximativ 6 hectare. Au fost montate 51 de puțuri de colectare, cu o adâncime între 18 și 25 de metri. Ele au rolul să capteze gazul de depozit care se dezvoltă din degradarea deșeurilor în mod anaerob. Aceste gaze sunt captate perimetral de colectoare, separatoare de condens și, în final, gazul ajunge prin stația de pompare în faclă, unde acest gaz este ars conform normativelor românești, care sunt mult mai drastice decât cele europene, respectiv la 1.100 de grade, față de 850-1.000 de grade, cât prevăd normativele europene. În acest gaz avem metan, dioxid de carbon, în total aproape 527 de compuși, în concentrații mai mici sau mai mari, toți fiind arși la 1.100 de grade. Astfel că, practic, se asigură emisiile conform normativelor europene, inclusiv cele germane, britanice și românești. Suntem la finalul unei lucrări care a cooptat o echipă multinațională de specialiști din Croația, Slovenia, România și Marea Britanie. Toată rețeaua de conducte și colectoare vine din Austria și Slovenia, facla este produsă în Marea Britanie și putem spune, fără nici o urmă de reținere, că în momentul ăsta, sistemul de degazare, împreună cu lucrările făcute pe celula 1 și 2, sunt de referință europeană, cel puțin. Pe tot parcursul proiectului nostru am urmărit respectarea tuturor recomandărilor Asociației Internaționale de Managementul Deșeurilor, precum și respectarea normativelor europene și a celor din țările cu experiență în domeniu, astfel că, în acest moment, la Brașov, suntem în fața celei mai moderne investiții din acest domeniu din România și din centrul și estul Europei. Odată cu funcționarea continuă a sistemului de ardere, se asigură, în primul rând, siguranța operațională a depozitului și reducerea la minim a emisiilor”, a declarat Lucian Pavel, director Departament Aplicații Mediu, în cadrul societății comerciale Klarwin, compania care a asigurat echipamentul pentru colectarea transportul și arderea gazului rezultat din deșeuri.

Pandemia a îngreunat importurile pieselor pentru instalaţia de ardere

Lucrările de închidere a celor două celule pline ale Depozitului Ecologic de Deşeuri de la Braşov au început în primăvara anului 2019, după avizarea proiectului de către autoritățile publice competente și obținerea autorizației de construire de la Primăria Săcele, pe teritoriul administrativ al căreia se află obiectivul. Primele lucrări executate au fost cele de reconfigurare a depozitului, respectiv terasare și corecţii ale pantelor. Ulterior, până la finele anului 2019, celule au fost acoperite cu mai multe folii speciale (geocompozit  pentru drenajul biogazului, geocompozit bentonitic, geocompozit de drenaj al apelor meteorice, saltea antieroziune), peste care s-au aşternut de sol, ultimul dintre ele fiind pământ vegetal, care săptămâna trecută a fost înierbat şi pe care se vor planta ulterior şi puieţi de mici dimensiuni.

Astfel, cele două celule se vor transforma, în scurt timp, într-un deal verde.  Investiția pentru punerea în siguranță a celor două celule se ridică la 14 milioane de lei și este realizată integral din fonduri private ale operatorului Fin-Eco Brașov, care deține depozitul.  De asemenea, instalaţia de captare, transport şi ardere a gazului de deposit a fost conractată pentru 400.000 de euro, sumă care a crescut, întrucât pe perioada pandemiei, livrările din străinătate au fost puse sub semnul întrebării şi a fost nevoie de renegocieri, pentru a nu întrerupe lucrările de închidere. Componentele instalației au fost livrate din Slovenia, Franţa, Italia şi Germania, iar „facla” din Marea Britanie.

Lucrările de închidere a celulelor 1 şi 2 de la Depozitul Ecologic de Deşeuri sunt executate de constructorul RS Activ, iar instalaţia de ardere a fost asigurată de subcontractorul de specialitate Klarwin România. Termenul de finalizare a lucrărilor, menţionat în autorizaţia de construire, este 31 decembrie 2020.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.