Ludovic Orban: Nu avem posibilitatea să dublăm alocațiile pentru copii / O să gândim un mecanism de majorare într-o perioadă de timp

Premierul Ludovic Orban a afirmat sâmbătă că Guvernul nu are posibilitatea de a dubla alocațiile, după decizia Curții Constituționale, dar va gândi un „mecanism” de majorare a acestora „într-o perioadă de timp”, fără a preciza însă despre ce interval este vorba. 

„Este clar, vă mai spun încă o dată, tot sincer, așa cum mă cunoașteți, nu avem posibilitatea să dublăm alocațiile. (…) O să gândim un mecanism de creștere a alocațiilor care să permită o creștere la un nivel așteptat într-o perioadă de timp”, a adăugat Ludovic Orban, care a promis că „în două săptămâni vom soluționa această problemă”.
  

În 15 iulie, sesizarea Guvernului Orban privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost respinsă de Curtea Constituțională. Astfel, CCR a decis că este constituțională legea prin care era respinsă Ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august. 

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, potrivit unui comunicat al Curții. 
În decembrie 2018, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă a PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună.
În 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a promulgat această lege, care urma astfel să intre în vigoare. Guvernul Orban însă a emis o Ordonanță de Urgență pentru amânarea termenului de majorare a alocațiilor până la 1 august.
În 3 iunie, Camera Deputaților a respins Ordonanţa Guvernului Orban care amâna aplicarea dublării alocaţiilor copiilor până la 1 august. Ulterior, Guvernul a atacat la CCR această lege de respingere a amânării măsurii de dublare a alocațiilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.