Premierul cere controale „la limita maximă posibilă”, pentru combaterea pandemiei de COVID-19. În vizor sunt supermarketurile, pieţele, transportul public şi terasele

Premierul Ludovic Orban le-a cerut prefecţilor şi şefilor de instituţii cu atribuţii în combaterea pandemiei de COVID-19 să amplifice la „limita maximă posibilă” controalele, pentru a asigura respectarea regulilor de protecţie a sănătăţii oamenilor.  Solicitarea  a fost făcută în această dimineaţă, în cadrul unei şedinţe video pe care premierul a avut-o cu toţi prefecţii din ţară. 

„Ne confruntăm cu o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri. Datoria noastră, ca instituţii ale statului, ca reprezentanţi care au funcţii de conducere în instituţiile statului, este (…) să luptăm cu toate armele legale pe care le avem la dispoziţie pentru apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor. Scopul acestei întâlniri este acela de a suna mobilizare generală a instituţiilor statului care au atribuţii în lupta împotriva epidemiei, acele instituţii care au atribuţii de control pentru a determina o amplificare la limita maximă posibilă a acţiunilor de control pentru a respecta asigurarea regulilor de protecţie a sănătăţii oamenilor. (…) Scopul principal al acestei şedinţe este acela de a îmbunătăţi coordonarea între instituţii şi de a creşte eficienţa măsurilor pe care le luăm şi acţiunilor de control pe care le organizăm”, a declarat Ludovic Orban sâmbătă, la şedinţa în sistem videoconferinţă cu prefecţii, şefii structurilor MAI şi ai celorlalte instituţii şi autorităţi cu atribuţii în gestionarea situaţiei generate de creşterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. 

Premierul a subliniat că este clar că există zone şi activităţi unde autorităţile se confruntă cu o încălcare mai gravă a regulilor care generează riscuri majore pentru sănătatea cetăţenilor care participă la aceste activităţi sau intră în contact cu alţi oameni. 

„Obiectivul nostru clar este de a ne asigura că orice actor instituţional din zona publică sau privată este angajat în respectarea regulilor. De asemenea, că aceia care nu respectă regulile pot fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile legii. (…) Este clar că această creştere a numărului de cazuri ne indică printre zonele prioritare, centrele urbane. Este clar că pe litoral sau în staţiuni, staţiuni de munte sau în alte zone există încălcări semnificative ale regulilor. Este adevărat că încă avem focare, un număr mare de cazuri provin din focare, din spitale, din centre de bătrâni sau din anumite companii care, probabil, nu respectă regulile, dar rata de dispersie a cazurilor este mai mare decât în urmă cu 2 luni sau 3 luni, deci este evident că avem un număr de persoane care nu s-au îmbolnăvit în focare „, a spus Orban.

Premierul s-a referit la activităţile care trebuie controlate cu prioritate: „activităţile din supermarketuri, pieţe, cu precădere în pieţele închise sau semi-închise, târguri, bâlciuri, chiar dacă se organizează în aer liber. 

El a cerut, totodată, intensificarea controalelor pe zona transportului public, la metrou şi în zona transportului feroviar: 

(…) Transportul pe cale ferată, transportul feroviar, în special transportul spre destinaţiile de vacanţă, spre mare, spre munte sau spre destinaţii care asigură trenuri pline, trebuie asigurat în mod obligatoriu respectarea regulilor. Transportul interjudeţean, transportul cu autocare, de asemenea, Poliţia de circulaţie, ISCTR – vor trebui să fie extrem de prezenţi.Transportul feroviar, aveţi Poliţia TF, care va trebui să fie extrem de activă şi să asigure respectarea regulilor”, a spus Orban.

El a solicitat amplificarea controalelor şi la terase, restaurante, benzinării.  

„Terasele, ştim foarte clar, mai ales sunt terase de fiţe, terase unde nu se respectă regulile şi unde nici măcar personalul angajat nu respectă regulile, iar multora dintre patronii de terase nici măcar nu le trece prin cap să facă cel mai mic demers de a asigura respectarea regulilor. Să ştiţi că şi în benzinării avem probleme, în special în benzinăriile care duc spre destinaţii de vacanţă şi asta nu vă spun din auzite, vă spun din experienţa proprie. Oamenii alimentează şi, dacă nu au mască, normal, ca să plătească, sunt lăsaţi să intre fără mască. Ori, asta nu e acceptabil”, a afirmat Orban.

Premierul a cerut o prezenţă mai mare a Poliţiei LOcale şi în zona locurilor de joacă, astfel încât părinţii să ştie că este incă interzis să îşi aducă copiiii aici, dar şi în zona unor instituţii publice unde există contact mai mare cu cetăţenii, aşa cum este, de exemplu, ANAF sau direcţiile fiscale locale. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.