Ziua Naţională a Ambulanţei din România. La Braşov, Ambulanţa are o staţie centrală şi 10 substaţii „totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată anual la 28 iulie. Este data la care, în 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. 

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015, iar la 6 martie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind instituirea acestei zile.

Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie – Ziua Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a fi coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

”Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei, conform site-ului ambulantabistritanasaud.ro.

În 1907, dr. Nicolae Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari. Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

În 1992, s-a înfiinţat, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995, au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961.

În anul 2001, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program finanţat de Banca Mondială, iar în 2003-2005, a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenţie, respectiv ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi etc.

În perioada 2006-2007, s-a făcut trecerea la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012, a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.

**

La Braşov, Sistemul de Ambulanţă Judeţean funcţionează cu staţia centrală de pe str. Dr. Victor Babeş, nr. 27 şi cu mai multe substaţii la Făgăraş, Codlea, Râşnov, Zărneşti, Bran, Poiana Braşov, Predeal, Victoria şi Rupea, conform http://www.ambulantabrasov.ro/.

Conform  protocoalelor de colaborare avizate de Directia de Sănătate Publică Braşov, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov şi Ministerul Afacerilor Interne-Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, SAJ Braşpv are în coordonare alte trei servicii de ambulanţă private, respectiv Apel One Med SRL SRL, MEDO SRL şi Medical Emergency Division SRL.

Mesajul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Braşov:

„Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!
Este o zi ca oricare alta – sute de apeluri disperate la 112, multe justificate, unele exagerate, dar in fiecare dintre ele sta speranta ca Ambulanta va veni repede in ajutor. Pacientii sunt diferiti – unii cred ca echipajul de pe ambulanta le-a salvat viata, altii sunt suparati ca „nu au ajuns suficient de repede”, unii stiu ca s-a facut tot ceea ce era omenste posibil , altii …
Dar asta nu conteaza! Suntem mereu contra cronometru si constienti ca cea mai mica intarziere sau greseala poate insemna pierderea unei sanse la supravietuire !
Important este ca ne dorim sa fiti sanatatosi , iar daca va fi nevoie AMBULANTA va veni !”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.