VIDEO. RATBV introduce cel mai modern sistem de plată contactless pentru transportul public, în autobuzele din Braşov

De săptămâna viitoare, brașovenii și turiștii vor putea utiliza plata electronică a călătoriei în mijloacele de transport în comun, prin intermediul cardului bancar contactless sau al telefoanelor mobile care permit plata direct cu telefonul.

 

„Acest sistem de plată pe care îl introducem de săptămâna viitoare este unul dintre cele mai moderne și comode variante a îți cumpăra un bilet și sunt sigur că brașovenii și turiștii îl vor folosi din ce în ce mai mult. Transportul în comun este pilonul principal pe care se bazează mobilitatea în Brașov și zona metropolitană. Tocmai de aceea investim foarte mult pentru a avea un transport confortabil, dar și un transport care să protejeze mediul. În urma acestor investiții ale Municipalității, la finalul anului 2021, în Brașov, 75% din transportul în comun va fi electric, ceea ce înseamnă o reducere cu 90% a emisiilor poluante cauzate de transportul public, comparativ cu decembrie 2018. Cu toții ne dorim un oraș cu un aer curat, acum trebuie să facem acele alegeri, inclusiv personale, care să ne asigure acest oraș, iar pentru asta va trebui să optăm pentru transportul în comun, care este soluția optimă, inclusiv din punct de vedere a reducerii poluării în Brașov. Pentru aceasta, trebui ca acest tip de transport sa fie cât mai atractiv, iar pe lângă confort, să oferim cât mai multe facilități călătorilor”, a declarat primarul municipiului Brașov.

Sistemul utilizat la Brașov este primul din România care utilizează tehnologie EMV Tranzit destinat transportului public, respectiv sistemul de plată a călătoriei cu autobuzul în care, la același validator, se vor putea folosi atât cardurile bancare contactless, cât și cardurile de transport emise de RATBV SA.

Pentru început, acest sistem va fi funcțional de la sfârșitul săptămânii viitoare, în 10 dintre autobuzele electrice. 

De săptămâna viitoare, prin utilizarea cardului bancar contactless, călătorii vor putea achiziționa de la validator bilete valabile 50 de minute. Mijloacele de transport public în care vor exista validatoare ce permit plata cu cardul bancar vor fi marcate cu simboluri specifice (Visa/Mastercard).

 

 

După realizarea plății călătoriei, prin apropierea cardului bancar contactless de validator, va fi emis un bon călătorului, pe care vor fi înscrise următoarele date: numărul mijlocului de transport în care a fost achitat biletul de călătorie, data și ora emiterii, textul ”Valabil 50 de minute de la ora…”, ultimele patru cifre din numărul cardului cu care s-a făcut plata, mesajul ”Tranzacție acceptată” și textul ”Păstrați copia pentru verificare. Mulțumim pentru călătoria cu RATBV S.A”.  În cazul în care serviciul de transfer bancar nu este funcțional, validatorul va afișa un mesaj de atenționare și de recomandare a serviciului alternativ de plată prin aplicația pentru smartphone ”24pay”. În situația în care validatorul este funcțional, dar, din cauza unei erori, plata nu se finalizează, acest lucru va fi semnalat călătorului prin emiterea unui bon cu mesajul ”Tranzacție neacceptată”.

Implementarea proiectului are în vedere creșterea calității serviciilor pentru clienții RATBV, dar și extinderea măsurilor de distanțare socială și recomandarea de folosire a mijloacelor de plată electronice în detrimentul celor ce implică hârtia și banii fizici. Această tehnologie asigură un timp scurt pentru efectuarea tranzacției, prin simpla apropiere a cardului de validator.  

EMV este un standard de tehnologie de plată pentru tranzacții efectuate cu cardul de debit și cardul de credit. Acesta conferă caracteristici de securitate pentru tranzacții, reduce riscul de fraudă cu prezentarea cardului și conferă alte capabilități ale aplicației care nu sunt disponibile în cazul cardurilor cu bandă magnetică.

Acest protocol de securitate îmbunătățit utilizează un cod unic pentru fiecare tranzacție, care este transmis împreună cu informațiile cardului către bancă sau emitentul cardului, pentru verificare. Această formă de autentificare face mai dificilă utilizarea datelor cardurilor care sunt copiate sau obținute ilegal.

 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.