În 17 localități ale județului Brașov, incidența cazurilor de COVID-19 depășește 1,5 la mie. Ce măsuri au luat autoritățile

În 17 localități ale județului, incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile era, în această dimineață, de peste 1,5 la 1000 de locuitori. Dintre acestea, în 3 localități, respectiv Drăguș, Prejmer și Hălchiu, incidența era de peste 3 la 1000 de locuitori. 

Situația celor 17 localități cu incidența de peste 1,5 la 1000 de locuitori, care impune măsuri mai drastice de aplicat pentru a limita răspândirea coronavirusului, este următoarea:  

1 Drăguș 4.63 la mie
2 Hălchiu 3.22
3 Prejmer 3.22
4 Șinca Nouă 2.51
5 Cincu 2.47
6 Ghimbav 2.27
7 Viștea 2.23
8 Cristian 2.09
9 Mândra 2.00
10 Vama Buzăului 1.93
11 Hărman 1.90
12 Tărlungeni 1.86
13 Zărnești 1.78
14 Bod 1.72
15 Predeal 1.64
16 Brașov 1.63
17 Victoria 1.57

În cazul celor 3 localități cu incidența de peste 3 cazuri la mia de locuitori, unitățile de învățământ vor funcționa după scenariul roșu, exclusiv cu învățământ online, iar în cazul localităţilor cu incidenţă de peste 1,5 la mie se impune scenariul galben, cu învăţământ „hibrid”, online şi prin prezenţa fizică la cursuri.

În acest context, potrivit Inspctoratului Școlar Județean Brașov, azi 11 unități de învățământ au fost trecute, începând cu data de 8 octombrie, în scenariul roșu, ca urmare a acestor date.  Măsura vizează un număr de 2.332 de elevi și 137 de cadre didactice, didactice auxiliare și nedidactice.

Cele 11 şcoli care de mâine intră în scenariul roşu se adaucă altor două unităţi de învăţămând gimnazial din Şoarş şi din Tărlungeni, care au suspendat activităţile didactice clasice, înlocuindu-le cu cele online, din cauza cazurilor de COVID-19. Cele două şcoli au 980 de elevi şi cadre didactice. 

Măsuri pentru noua situaţie epidemiologică din judeţul Braşov

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a emis azi şi o hotărâre care cuprinde toate măsurile și recomandările pentru întreg județul Brașov, raportat la noua situația epidemiologică.  Documentul poate fi consultat integral AICI

Printre prevederi se numără:

  • intensificarea activităților de control privind respectarea măsurilor deja impuse de purtare a măștii, igiena mâinilor și distanțare fizică în locurile aglomerate prin: mesaje de avertizare, publicitate, intervenția forțelor de ordine.
  • funcționarea în scenariul roșu, pentru o perioadă de 14 zile, a unităților de învățământ de pe raza localităților cu incidența cumulată de peste 3 la 1000 de locuitori. În acest moment, există trei asemenea localități: Drăguș (incidență cumulată 4,63 la 1.000 de locuitori) , Hălchiu (incidență cumulata 3,22) și Prejmer (incidență cumulată 3,22).
  • Instituirea obligativității purtării măștii de protecție pe o raza de 100 de metri în jurul perimetrului exterior al tuturor unităților de învățământ din județul Brașov.
  • Decalarea orelor de început și sfârșit ale activității la nivelul instituțiilor, în vederea reducerii aglomerării la orele de vârf.
  • Interzicerea desfășurării de evenimente publice (concerte, târguri, bâlciuri, evenimente sportive și de agrement) care favorizează aglomerații de persoane, al căror număr nu poate fi controlat și în perimetre greu delimitabile. Aceste măsuri nu afectează activitățile deja reglementate cum ar fi teatre, operă, cinematografe, care au activitatea reglementată prin Hotărâri anterioare.
  • Obligativitatea igienizării spațiilor comune din imobile (lift, casa scărilor) de către Asociațiile de Proprietari.
  • Obligativitatea ca autoritățile locale să efectueze lucrări de dezinfecție a spațiilor publice pe care le au în administrare.

De asemenea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență recomandă ferm purtarea măștii pe toata durata deplasării în afara domiciliului. O altă recomandare este ca persoanele vulnerabile (vârstnici, persoane cu istoric medical) să evite frecventarea locurilor publice aglomerate. Pentru aceste persoane se vor implementa sisteme de prioritate. Comitetele Locale pentru Situații de Urgență vor implementa aceste măsuri în locurile aglomerate stabilite prin hotărârile acestora.

 

1 Trackback / Pingback

  1. În 17 localități ale județului Brașov, incidența cazurilor de COVID-19 depășește 1,5 la mie. Ce măsuri au luat autoritățile - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.