Brașovul are mari șanse să primească bani europeni pentru trenul metropolitan. Proiectul este estimat la 250 milioane de euro

Foto: Arhivă

Zona Metropolitană Brașov vrea să treacă la nivelul următor în ceea ce privește transportul public de călători, cel feroviar. Proiectul este unul grandios, fiind estimat la 250 milioane de euro, sumă anunțată marți, la Brașov, de ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș. 

„Finanțarea pentru acest proiect urmează să fie asigurată prin Programul Operațional de Transport. Acesta este unul dintre cele mai avansate proiecte la nivel național”, a declarat Boloș.

Proiectul transportului metropolitan pe cale ferată a fost pregătit în urmă cu mai multe luni  de Primăria Brașov și i-a fost prezentat ministrului Fondurilor Europene încă din vară, când a mai fost într-o vizită la Brașov. 

Șase trasee feroviare metropolitane, plus cea către aeroport

Proiectul trenului metropolitan ar urma să fie implementat de Asociația Metropolitană de Transport Brașov. În prima fază ar urma să se cumpere  13 trenuri de mici dimensiuni care să circule pe șase trasee: Brașov – București, Brașov – Codlea, Brașov – Feldioara, Brașov – Zărnești și Brașov – Întorsura Buzăului și Brașov Sfântu Gheorghe. Pe aceste rute vor fi alocate 13 rame, câte două pentru fiecare traseu astfel încât să se asigure o frecvență mare de a circulație.

Cea de-a 13-a garnitură ar urma să fie achiziționată pentru legătura feroviară Brașov – Aeroportul Brașov. 

Pe lângă aceste trenuri, prin proiect sunt prevăzute unele investiții. Astfel, pe fiecare dintre rute ar urma să fie amenajate mai multe halte, astfel încât oamenii să nu aibă de parcurs distanțe mari până la gară. 

Ulterior, sunt luate în calcul și investiții în infrastructura feroviară, pe listă fiind electrificarea sectorului de cale ferată Brașov – Codlea.

Bani europeni pentru calea ferată Brașov – Aeroport

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Mihail Veștea, susține că tot din bani europeni ar urma să se realizeze legătura feroviară Brașov – Aeroportul Brașov, respectiv segmentul de cale ferată Ghimbav – Aeroport. 

 

1 Trackback / Pingback

  1. 25 Noiembrie: Sinteza (pozitiva) in constructii - Idei Arhispec

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.