Allen Coliban: Ne gândim la o redeschidere a creşelor şi a şcolilor pentru clasele cele mai sensibile din procesul educaţional

Primarul Allen Coliban şi viceprimarul Flavia Boghiu au declarat joi, că iau în calcul o redeschidere a creşelor şi a şcolilor, pentru clasele 0-1, 8-12, cele mai sensibile din procesul educaţional, însă o decizie finală va fi luată, cel mai probabil în luna ianuarie.

„În mod constant am avut dialog cu Prefectura şi Consiliul Judeţean pe acest subiect, şi încercăm în permanenţă să găsim soluţii şi să vedem în ce măsură am putea da drumul învăţământului. Vorbim de intenţii, pentru că tot ce se va întâmpla în luna ianuarie e sub o incertitudine, şi va fi probabil şi o linie dată de noul guvern. Dar, cu toate acestea, la Braşov suntem deschişi şi de a fi proactivi în sensul deschiderii şcolilor. Ne-am gândit să facem o redeschidere pentru clasele 0-1 şi 8-12, cele mai sensibile din procesul educaţional”, a declarat primarul Allen Coliban.

Primăria a spus că ia în calcul să extindă şi la personalul din şcoli şi creşe, metoda de testare rapidă care, spun oficialităţile, a funcţionat foarte bine în rândul angajaţilor Primăriei şi a instituţiilor aflate în subordine. Ei au făcut şi o evaluare a costurilor în acest sens, primarul Braşovului spunând că este nevoie de câteva zeci de mii de euro pe lună.

„Am făcut şi o evaluare şi avem nevoie de câteva zeci de mii de euro pe lună pentru aceste testări. Dacă va exista decizia medicală, suntem pregătiţi să mergem în faţa consiliului local cu un astfel de program pentru alocări de sume. Oricum ar fi, însă, soluţiile vor veni de la specialiştii pe partea medicală. Noi vom pune la dispozitie tot ce se poate pentru a se putea desfaşura activitatea în stare de siguranţă. Legat de implementare, cum am spus, ne vom baza pe specialişti, dar toate semnalele pe care le avem acum, spun că doar în ianuarie putem avea o perspectivă în acest sens”, a mai spus Coliban.

Primarul a subliniat că în acest moment nu se pune problema banilor, ci mai degrabă se discută despre proceduri şi încrederea în astfel de teste pentru a putea lua ulterior o decizie de redeschidere a unităţilor de învăţământ:

„În acest moment, de noi ţine achiziţionarea acestor teste şi acel filtru instalat la intrarea în şcoli. Am avut discuţii şi problema nu este una financiară la acest moment ci de proceduri, despre cum şi dacă putem avea încredere în testarea asta. Aşadar, e mai mult o decizie tehnică şi ţine de personalul medical şi DSP, dar dacă totul decurge normal, atunci vom face această alocare bugetară”.

Viceprimarul Flavia Boghiu a punctat la rândul ei că şi creşele au putea fi redeschise la începutul anului:

„Discutăm în această perioadă şi despre o redeschidere a creşelor, dar acest lucru nu este pentru perioada imediat următoare. Ce este însă clar, este faptul că încercăm ca tot ce am reuşit în lupta cu epidemia acum, să transpunem în măsuri de relaxare atunci când se va putea. Nu se pune însă problema pe acest final de an. Rămâne să vedem cum trece perioada sărbătorilor şi cât de responsabili vom fi. Faptul că în Primărie a funcţionat testarea rapidă a angajaţilor, ne face să ne gândim că putem aplica acest lucru şi la nivelul creşelor. Vorbim de testarea angajaţilor, pentru că la testarea copiilor este o problemă, pentru că, o mare parte dintre ei neavând simptomatologie, atunci ar trebui să se facă testări în orb şi pe lângă acest aspect, mai e vorba şi de acordul părinţilor”.

2 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri

  1. Primăria Braşov vrea să redeschidă creşele din 9 decembrie. Viceprimar: De luni vom testa în masă toţi angajaţii creşelor - SCOALA XYZ
  2. Brașov: Primarul spune că ia în calcul redeschiderea creșelor și a unor clase de școală, cel mai probabil în ianuarie - SCOALA XYZ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.