FOTO. Cu ce se intervenea în caz de calamitate în urmă cu o jumătate de veac. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brașov își prezintă „piesele de muzeu”

Pe lângă mașina de intervenție de secol XXI, aparate și echipamente nou-nouțe, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență  (SVSU) Brașov mai păstrează și piese „de când lumea și pământul”. De altfel, toate aceste piese de muzeu au fost așezate frumos pe niște rafturi dintr-o sală multifuncțională din sediul de pe Aleea Petuniei. Deocamdată, cei de la SVSU Brașov nu au precizat cum vor „pune în valoare” această expoziție. 

În micul „muzeu” din sediul de pe Aleea Petuniei poate fi văzut un calculator pentru situații de urgență realizat în România, în anul 1989. Acesta, au explicat reprezentanții SVSU Brașov, a funcționat mulți anii. 

 

În rafturi mai pot fi văzute și telefoane foarte vechi, unele de campanie. Acestea pot fi folosite și acum, avantajul lor este cu nu depind „semnal”, dar pentru a se comunica va fi nevoie de o rețea de cabluri e comunicație. 

La „muzeu” poate fi văzut și un aparat de respirat vechi de peste 50 de ani, ce era folosit de pompieri. 

Nu lipsesc nici aparatele de măsurare a radiațiilor „made in URSS”. Astfel, printre altele, în rafturi este un aparat de măsurare a radiațiilor gama. De asemenea, într-0 cutie mai sunt capsule portabile, de dimensiunea unui pix, care „piuie” în momentul în care sunt depășite cotele de siguranță pentru radiații. 

Pe „gestiune” SVSU Brașov mai are și o pompă cu manivelă.

„Piesele de muzeu” au fost prezentat de SVSU în timpul evenimentului de inaugurare a noului sediu de pe Aleea Petuniei. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.