Primăria Brașov reia discuțiile cu AFIR pentru Drumul Gorița. Pentru proiectul care include construirea acestui drum, municipalitatea brașoveană a încasat bani din fonduri europene  

Foto: Primaria Brasov

Având în vedere că în 15 decembrie 2020 expiră contractul de finanțare pentru proiectul „Investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a Municipiului Braşov”, pentru care Municipiul Brașov a obținut bani europeni, primarul municipiului, Allen Coliban, va avea în 14 decembrie discuții cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale- România (AFIR), instituție prin care s-a acordat finanțarea.

Întâlnirea va avea loc în condițiile în care, în 2 decembrie, Consiliul Local Brașov a aprobat o   hotărâre privind renegocierea contractului de finanțare amintit.

Proiectul „Investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a Municipiului Braşov”, cu o valoare totală de 7.980.106 lei, include construirea drumului forestier Gorița (cu o lungime de aproximativ 11 km), dar și reabilitarea a altor 4 drumuri forestiere (cu o lungime totală de peste 9,5 km). Din acest proiect nu a fost realizată nici o lucrare, iar acum municipalitatea brașoveană are în plan eliminarea din contract a construcției Drumului Gorița și menținerea celorlalte patru drumuri.

Primăria Brașov a mai cerut AFIR suspendarea proiectului

Conform informațiilor Primăriei, pentru construirea Drumului Gorița și pentru modernizarea celor patru a fost realizat proiectul tehnic, iar Municipalitatea a încasat de la AFIR suma de 139.600 lei reprezentând cheltuiala eligibilă pentru aceste servicii.

În anul 2019, USR Brașov și mai multe asociații au început o acțiune în instanță, prin care a solicitat suspendarea hotărârilor de Consiliu Local aferente acestui proiect. Tribunalul Brașov a dispus în luna decembrie a anului trecut suspendarea actelor normative emise de Consiliul Local Brașov legate de acest proiect, până la pronunțarea instanței de fond.

De asemenea, o decizie similară a fost emisă și de Curtea de Apel Brașov.

Pe de altă parte, încă din 19 august 2020 Primăria Brașov a solicitat suspendarea contractului de finanțare până la soluționarea cauzei află pe rol la Tribunalul Brașov. Solicitarea a fost respinsă  de către AFIR- CRFIR Alba Iulia pentru că motivul invocat de municipalitate contravine Contractului de Finanțare și Manualului de procedură pentru implementare.

Reamintim că proiectul ce vizează construirea Drumului Gorița a fost contestat de mai mulți brașoveni, apoi tema a fost preluată USR Brașov, devenind una dintre principalele teme de campanie electorală pentru alegerile locale din anul 2020.

 

1 Comentariu

  1. Ce-o fi fost așa de greu ca cu banii ăștia să se refacă calumea drumul vechi al Poienii, bun atât pentru circulație cât și pentru excursioniști?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.