Primăria Brașov reia discuțiile cu AFIR pentru Drumul Gorița. Pentru proiectul care include construirea acestui drum, municipalitatea brașoveană a încasat bani din fonduri europene  

Foto: Primaria Brasov

Având în vedere că în 15 decembrie 2020 expiră contractul de finanțare pentru proiectul „Investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a Municipiului Braşov”, pentru care Municipiul Brașov a obținut bani europeni, primarul municipiului, Allen Coliban, va avea în 14 decembrie discuții cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale- România (AFIR), instituție prin care s-a acordat finanțarea.

Întâlnirea va avea loc în condițiile în care, în 2 decembrie, Consiliul Local Brașov a aprobat o   hotărâre privind renegocierea contractului de finanțare amintit.

Proiectul „Investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a Municipiului Braşov”, cu o valoare totală de 7.980.106 lei, include construirea drumului forestier Gorița (cu o lungime de aproximativ 11 km), dar și reabilitarea a altor 4 drumuri forestiere (cu o lungime totală de peste 9,5 km). Din acest proiect nu a fost realizată nici o lucrare, iar acum municipalitatea brașoveană are în plan eliminarea din contract a construcției Drumului Gorița și menținerea celorlalte patru drumuri.

Primăria Brașov a mai cerut AFIR suspendarea proiectului

Conform informațiilor Primăriei, pentru construirea Drumului Gorița și pentru modernizarea celor patru a fost realizat proiectul tehnic, iar Municipalitatea a încasat de la AFIR suma de 139.600 lei reprezentând cheltuiala eligibilă pentru aceste servicii.

În anul 2019, USR Brașov și mai multe asociații au început o acțiune în instanță, prin care a solicitat suspendarea hotărârilor de Consiliu Local aferente acestui proiect. Tribunalul Brașov a dispus în luna decembrie a anului trecut suspendarea actelor normative emise de Consiliul Local Brașov legate de acest proiect, până la pronunțarea instanței de fond.

De asemenea, o decizie similară a fost emisă și de Curtea de Apel Brașov.

Pe de altă parte, încă din 19 august 2020 Primăria Brașov a solicitat suspendarea contractului de finanțare până la soluționarea cauzei află pe rol la Tribunalul Brașov. Solicitarea a fost respinsă  de către AFIR- CRFIR Alba Iulia pentru că motivul invocat de municipalitate contravine Contractului de Finanțare și Manualului de procedură pentru implementare.

Reamintim că proiectul ce vizează construirea Drumului Gorița a fost contestat de mai mulți brașoveni, apoi tema a fost preluată USR Brașov, devenind una dintre principalele teme de campanie electorală pentru alegerile locale din anul 2020.

 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.