Escrocherie de peste 35.000 de euro, cu cazări fictive de Revelion. Zeci de români au fost păcăliți, în numele unei firme de imobiliare din Brașov, cu cazări la Sinaia

Cel puțin 70 de persoane care și-ar fi dorit să petreacă trecerea dintre ani la o cabană de la Sinaia spun că au fost păcălite de către o firmă de imobiliare din Brașov, căreia i-au plătit, prin transfer bancar avansul pentru rezervări. După virarea banilor însă, cei care se dădeau reprezentații firmei de închiriere nu au mai dat niciun semn.  

Potrivit Libertatea, oferta-capcană pentru închirierea unei vile pe Valea Prahovei pentru Revelion a fost plasată pe OLX.ro, iar procedura de închiriere a început încă din septembrie, când cei intereați de cabana de la Sinaia au început să vireze și primele avansuri între 2000 și 3.750 de lei, în diverse conturi bancare. 

La numărul de telefon indicat în anunț răspundea un bărbat care pretindea că este reprezentantul unei firme din reale din Brașov, Queen Imob SRL, spun păgubiții. Când au vrut să afle ultimele detalii înainte de vacanța programată să înceapă pe 30 decembrie, clienții au constatat că numărul de telefon era desființat. Ei au contactat firma din Brașov, care le-a comunicat că nu are nicio legătură cu anunțul de închiriere. Patroana Queen Imob SRL, Carmen Jakab, a depus o plângere la poliție și a creat un grup pe Facebook în care păgubiții erau îndemnați să facă același lucru. Cel puțin 70 de persoane au căzut în plasă. Prejudiciul depășește 35.000 de euro. 

Relatările păgubiților: 

„Am găsit cabana pe OLX și am sunat. Spunea că are mai multe vile. Am vorbit la telefon pentru toate detaliile care ne interesau și am trimis, la ceva timp, un avans de 3.000 de lei, urmând să mergem să vedem cabana. În ziua respectivă, nu ni s-a mai răspuns. A închis cartela, pentru că, de pe orice număr am fi sunat, era închis. Pe factură apare numele Rădoi Ionuț Sebastian”, spune S.S., una dintre păgubite. „Eu am găsit anunțul tot pe OLX, postat de așa-zisul Cristea Ionuț. Eram interesată de o altă vilă, în Predeal. Mi s-a spus că este dată, dar mai este una disponibilă la Sinaia. Am pus 2.600 de lei avans, în două conturi, unul de la Telekom și altul la BCR, ambele deschise pe numele Ursu Gheorghiță. Când am încercat să iau legătura cu domnul de la așa-zisa firmă Queen Imob, nu a mai fost de găsit”, afirmă R.I. o persoană păgubită, în acest caz.

„Am găsit cabana pe OLX și am sunat. Spunea că are mai multe vile. Am vorbit la telefon pentru toate detaliile care ne interesau și am trimis, la ceva timp, un avans de 3.000 de lei, urmând să mergem să vedem cabana. În ziua respectivă, nu ni s-a mai răspuns. A închis cartela, pentru că, de pe orice număr am fi sunat, era închis. Pe factură apare numele Rădoi Ionuț Sebastian”, spune și S.S.

„Pe 30 octombrie, căutam cazare pe toate site-urile, iar până la urmă un băiat din grup a găsit ceva pe OLX. A vorbit pe WhatsApp cu respectivul și a spus că vila respectivă nu mai este disponibilă, dar ne dă alta, pentru că are mai multe. După ce am vorbit cu el și ne-a arătat-o, a zis că vrea avans 50%, adică 3.750 de lei. Pentru trei nopți, vila costa 7.500 de lei, iar a patra noapte era gratis. Am trimis a doua zi un avans pe un cont BT, care se presupunea a fi al administratorului firmei, Ursu Gheorghiță”, povestește, la rândul său, A.B. 

La rândul ei, A.C. a descoperit că fusese trasă pe sfoară cu puțin timp înainte să plece cu prietenii la munte. A căutat oferte mai întâi pe Booking, pe „rețelele sigure”, dar a ajuns în cele din urmă pe OLX, găsind o ofertă pentru o vilă din Predeal. I s-a spus că vila din Predeal este prea mare pentru grupul care voia s-o închirieze și i s-au propus alte două variante, la Sinaia și Bușteni. Pentru două nopți, i s-a cerut un avans de 2.000 de lei: „Am trimis o parte din avans la BCR pe numele Roceanu Roberto Claudiu, apoi restul de bani într-un cont de la Raiffeisen, pentru că a spus că are o problemă cu contul de la BCR”, a arătat aceasta.

Patroana adevăratei firme de imobiliare, luată cu asalt de victimele escrocheriei. Ea a depus plângere la poliție și îi îndeamnă de păgubiți să facă la fel

Patroana firmei Queen Imob, Carmen Jakab, susține că a aflat acum trei luni despre primul caz în care cineva s-ar fi folosit de numele firmei sale pentru înșelătorii cu cazări la Sinaia. Femeia spune că a fost luată cu asalt de victimele escrocheriei. 

„În luna septembrie, am aflat de primul caz de înșelătorie, în care mai multe persoane se folosesc de firma mea drept momeală și încasează aconturi substanțiale. În acest moment, am deja o plângere făcută la Poliția din Brașov”, a scris aceasta, pe un grup de de Facebook pe care l-a înființat cu scopul de a da explicații clienților nervoși care o sună și cărora le-a spus că nu are nicio legătură cu această poveste.

La un moment dat, pe grup a intrat cineva care se recomandă ca „Ionuț Rădoi”. „Probabil unii dintre voi aveți trecut pe contract numele meu. Am pățit și eu același lucru ca și voi, dar eu am avut pe contract numele Ursu Gheorghiță. Probabil cei care fac toată schema folosesc numele celor înșelați. Pentru încheierea contractului, mi s-a cerut un buletin, din cauza asta sunt datele mele trecute acolo. Eu am făcut rezervarea în septembrie, deci poate asta e o cauză că numele meu apare pe așa de multe contracte”, afirmă acesta. 

Este greu de cuantificat dimensiunea escrocheriei, având în vedere că cel puțin 70 de persoane sunt numai cele care fac parte din grupul de Facebook înființat de Carmen Jakab. La o sumă medie de 2.500 de lei încasată de la fiecare client care a sunat la anunțul cu pricina, rezultă un total de peste 35.000 de euro. Până la ora redactării materialului, poliția nu a răspuns la întrebările adresate de Libertatea în legătură cu acest caz.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.