Evoluția jocurilor de sloturi de la aparate cu fructe până la video sloturile moderne și VR

Descoperă istoria evoluției jocurilor de sloturi, cum s-au dezvoltat acestea de-a lungul timpului și multe alte detalii interesante despre păcănele.

Sloturi online: de la aparate cu fructe până VR

Înainte de a ajunge în stadiul de jocuri pacanele online, sloturile au pornit ca niste simple aparate cu 3 role și care ofereau ca premii gumă cu aromele fructelor inscripționate pe simboluri. Traversând o serie de etape de cosmetizare în dezvoltarea către video sloturi și sloturi VR, jocurile de păcănele reprezintă astăzi una dintre cele mai interesante modalități de relaxare pentru mulți dintre jucătorii din cazinourile moderne.

Mașinuțele “one arm bandit” – primul pas către pacanelele de astăzi!

Lansat în 1887, Liberty Bell poate fi considerat primul aparat cu păcănele (a fost creat de August Frey) – avea 3 role cu 5 simboluri (clopot, inimă roșie, potcoavă, inimă neagra și diamant). Se pare că primele mașinuțe nu au fost concepute pentru a răsplăti clienții cu bani, așa cum se întâmplă astăzi. În fapt, plățile erau efectuate în diverse obiecte, precum guma de mestecat (de unde și simbolurile cu diverse fructe și denumirea de “slot fruit machine”), mingi de golf sau țigări.

Maneta de care se trăgea pentru a se declanșaa rotirea rolelor i-a atras acestui aparat denumirea de “one hand bandit”. Acestea aveau o singură linie de plată (pe mijloc), iar cea mai valoroasă combinație era reprezentată de 3x clopote (Liberty Bell). Ulterior, atunci când au început să se câștige bani la acest tip de mașinuțe, premiile aveau o valoare de jumătate de dolar (se câștigau monede de 5 centi). Frey nu s-a oprit la Liberty Bell, ci a mai lansat și alte tipuri de aparate de păcănele, cum au fost Three Spindle și Klondike.

Anii 1900 – aparatele de păcănele încep să evolueze!

Herbet Mills este cel care folosește pentru prima data fructele ca simboluri pentru mașinuțele de păcănele. Creația sa, “The Operator” (1907), avea tot 3 role, dar era și un dispozitiv multifuncțional care avea să se dezvolte peste timp. În anii 1930, aparatele de sloturi erau “deghizate” în mașinuțe de schimb, “Trade Simulators” – jucătorii primeau gumă de mestecat în locul câștigurilor. Așa a apărut și simbolul “Bar” (în fapt, acesta era un pachet de gumă al companiei Bell Fruit Gum).

Este perioada când apare compania Bally (1932), cea care avea să lanseze pe piața de păcănele “Bally Baby” cu bani (se acceptau monede de 5 și 25 de cenți). În 1940, acest brand prezinta “Hi Boy” și până în 1960 reușește să dețină peste 80% dintre mașinuțele de sloturi din SUA. “Money Honey” (1964) este primul aparat din “noua generație de păcănele” care dă startul unei industrii care a ”cucerit” întreaga lume. În anii 1970 au fost lansate și primele video sloturi de către Fortune Coin (aparatele foloseau un ecran TV pe post de afișaj).

1994-1996 – lansarea primelor sloturi moderne online

Micrograming dezvoltă software-ul care va sta la baza primelor platforme online de cazinou (1994). “Reel’em” este primul video slot cu ecran dublu (1996), cel de-al doilea ecran reprezentând modul de joc al rundei bonus. Creatorul acestui prim slot video a fost brandul WMS. Ulterior, video sloturile au crescut în preferințele jucătorilor, variantele cu 5 role fiind în acest moment preferate de mare parte dintre membrii cazinourilor digitale. Astăzi, exista păcănele cu 6, 7 și chiar 9 role, iar liniile de plată au ajuns până la 117,649 de linii (sloturi Megaways).

De la lansarea primului slot în 1994 (The Game Maker – un concept de sloturi, video poker și blackjack) și până la sloturi VR, industria a trecut prin etapa pacanelelor cu linii multiple, a celor tematice, 3D și a celor cu jackot progresiv. Primul cazinou VR a fost lansat în 2015, iar până în 2021 era de așteptat ca numărul acestora să crească cu până la 800%. Așa cum era de așteptat, cele mai bine poziționate jocuri de păcănele s-au bucurat de varianta VR și așa au fost prezentate pe piață Starburst VR, Gozo’s Quest VR, Thunderstruck VR și Jack and the Beanstalk VR.

Ce se întâmplă cu mașinuțele tradiționale de păcănele în anii următori?

De-a lungul timpului, numărul mașinuțelor de păcănele existente în cazinourile terestre și în sălile de jocuri a fluctuat. În 2010, în întreaga lume existau peste 7,25 de milioane de aparate, ca în 2016 să se atingă cel mai ridicat număr, aproximativ 7,87 de milioane de mașinuțe. Conform statisticilor, pe întreg Mapamondul se înregistrau 7,43 de milioane de aparate cu păcănele.  

Valoarea medie a RTP-ului pentru aparatele de sloturi din stabilimentele terestre se cifrează în jurul valorii de 92%. Cel mai puțin “plătesc” mașinuțele cu fise de 1 cent (RTP 90,07%), iar cel mai bun RTP este înregistrat în cazul aparatelor de 25 de dolari. Trebuie reținut faptul că jocurile ca la aparate online oferă valori ale RTP-ului incomparabil mai ridicate, în unele cazuri de peste 99%. Goblin’s Cave (99,3%), Ocean Princess (99,1%), Ugga Bugga (99,1%) sunt sloturile cu cel mai mare RTP în acest moment.

Mașinuțele cu păcănele vor continua să coexiste cu variantele online ale jocurilor de sloturi. Brandurile din domeniu continua să lanseze variante de jocuri atât pentru aparatele tereste, cât și pentru cele digitale. Novomatic și EGT sunt cele mai elocvente exemple în acest sens, cabinetele lor continuând să atragă jucători într-un număr destul de ridicat.

Pacanelele mecanice și cele online (peste 80% din portofoliul platformelor digitale este reprezentat de acest tip de jocuri de noroc) sunt atractive atât estetic, cât și din punct de vedere al câștigurilor. Ele reprezintă jocurile de cazinou care pot evolua în continuare și care se pot dezvolta, așa cum au făcut-o din 1887 și până astăzi, mai ales că se bucură de apreciere în rândul majorității jucătorilor.

1 Trackback / Pingback

  1. Evoluția jocurilor de sloturi de la aparate cu fructe până la video sloturile moderne și VR – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.