Fostul rector al Academiei Forţelor Aeriene din Braşov a rămas fără titlul de doctor. Lucrarea sa este un plagiat

Fostul rector al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” (AFA) din Brașov, generalul (r) de flotilă aeriană Gabriel Răducanu, trecut în rezervă în urmă cu o lună, a rămas fără titlul de doctor în Științe Militare. După ce în noiembrie 2020 s-a iscat scandalul privind teza sa de doctorat, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor (CNATDCU) a confirmat, în urma analizei, că lucrarea este plagiată. Decizia de retragere a titlului de doctor în Ştiinţe Militare a fost luată în unanimitate de Consiliul General al CNATDCU. 

Texte bloc, plagiate

Gabriel Răducanu şi-a susţinut în 2011 a Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) lucrarea de doctorat cu titlul „Securitatea aeriană a României, parte integrantă a securității aeriene a NATO și a Uniunii Europene”. Lucrarea ştiinţifică a fost realizată sub coordonarea gen. (r) prof. univ. dr. Mihail Orzeață. 

Pe 17 noiembrie 2020 ieşea la iveală faptul că paragrafe disparate sau texte bloc din 78 de pagini din teza de doctorat a generalului Gabriel Răducanu sunt plagiate. Mai multe pagini din teză sunt preluate dintr-o lucrare semnată de Mihail Orzeață, conducătorul lui de doctorat, iar altele, din două lucrări semnate de fostul rector al AFA Brașov, generalul (r) prof. univ. dr. Vasile Bucinschi, unul dintre cei trei referenți care au aprobat acordarea titlului de doctor pentru Răducanu. 

Cu o zi înainte de această dezvăluire, s-a descoperit că Răducanu devenise conferențiar universitar fără să îndeplinească criteriile cerute de lege.

La acel moment, Răducanu era general de flotilă aeriană activ și rector al Academiei Forțelor Aeriene (AFA) din Brașov. Exact o luna mai târziu, pe 17 decembrie, președintele Klaus Iohannis semna decretul de trecere în rezervă a lui Gabriel Răducanu începând cu data de 30 decembrie 2020.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.