Documentarul „Pianul călător – 10 ani”, cu braşoveanu Horia Mihail în prim-plan, este online de azi

Horia Mihail, director festival TAMTAM

Filmul documentar ”Pianul călător – 10 ani”, un road-movie muzical care spune povestea a zece ani de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte şi recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în zeci de oraşe ale ţării, dar şi peste graniţe, este disponibil online, începând de miercuri, pe link-ul youtube https://youtu.be/MDl7TDcjpdY. 

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, pelicula valorifică filmările profesionale care au însoţit pianul şi pianistul de la primele călătorii şi poartă privitorii prin zeci de săli de concert din comunităţi diferite.  

„Poate vă veţi întreba ce înseamnă pianul pentru un pianist. Pot răspunde doar în numele pianistului Horia Mihail. Pianul este un instrument în adevăratul sens al cuvântului, este unealta prin care încerc să comunic ascultătorilor energia de ordin divin ce se regăseşte în marea muzică. Este modul prin care transmit inspiraţia, gândurile, stările compozitorilor, trecute prin filtrul experienţei eului meu. Este acea prelungire a sufletului şi a corpului meu cu care reuşesc să împărtăşesc poate cea mai minunată emoţie a acestui univers, iubirea”, mărturisea Horia Mihail. 

În toamna anului 2020, Horia Mihail şi „Pianul călător” au încheiat printr-o serie de concerte în aer liber a zecea ediţie a turneului naţional. Proiectul a pornit de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846 – 1847, însoţit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din România, se precizează în comunicat. 

Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară, susţinând aproape 200 de concerte şi recitaluri. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman. 

„‘Pianul călător’ va continua! Cu toate că timpul este cel mai nemilos ‘judecător’, noi suntem convinşi că atuurile ‘Pianului călător’ sunt valoarea, pasiunea şi dăruirea. Iar, peste timp, cronicarii vor spune că, de vreme ce durează de atâţia ani, călătoriile lui se arată a fi… esenţiale. Pentru că reprezintă una dintre dovezile că oamenii au nevoie să fie împreună, iar muzica este unul dintre resorturile intime ale acestor întâlniri”, a afirmat Oltea Ţerban-Pârâu, producătorul turneului. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.