Chiar dacă proiectul noului spital al Brașovului este într-o fază incipientă, nefiind aprobat măcar studiul de fezabilitate, iar finanțarea prin Planul Național de Relansare și Reziliență fiind, deocamdată, incertă, autoritățile brașovene se gândesc deja la un al doilea spital nou în oraș: unul de infecțioase și pneumoftiziologie. Ba mai mult, și pentru construirea celei de-a doua unități, Primăria Brașov și Consiliul Județean Brașov speră ca banii să vină de la bugetul de stat sau din fonduri europene.
Astfel, în ședința de plen din 25 martie, Consiliul Local Brașov va dezbate două proiecte de hotărâre privind privind aprobarea unor protocoale de colaborare între Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Brașov și Municipiul Brașov pentru realizarea investițiilor „Spitalul Clinic Regional de Urgență” și „Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumofiziologie”.
Reamintim că încă de anul trecut Consiliul Județean Brașov a început demersurile pentru preluarea Spitalului de Boli Infecțioase de către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, însă procedura nu a fost încheiată din cauza pandemiei de coronavirus.
Ce responsabilități au părțile în cazul celor două proiecte
Ministerul Sănătății
În cazul spitalului regional, printre altele, Ministerul Sănătății „asigură, în baza documentațiilor tehnico-edilitare transmise de autoritățile locale și a documentației tehnice elaborate de Consultant, finanțarea investiției din fonduri nerambursabile, bugetul de stat sau alte surse de finanțare”. Tot ministerul este cel care se va ocupa de elaborarea, aprobarea și promovarea proiectele de acte normative necesare înființării, organizării și funcționării spitalului.
În ceea ce privește Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, în proiectul protocolului se arată tot că ministerul „asigură, în baza documentațiilor tehnico-edilitare transmise de autoritățile locale și a documentației tehnice elaborate, finanțarea investiției noului spital din fonduri nerambursabile, bugetul de stat sau alte surse de finanțare pentru obiectivul de investiție Spital Clinic de Boli Infecțiose și Pneumoftiziologie Brașov”.
Tot ministerul este cel care se va ocupa de promovarea și aprobarea actelor normative.
Consiliul Județean Brașov
În ambele se arată că „având în vedere rolul UAT Județul Brașov de a asigura managementul activității medicale de pe raza municipiului Brașov, asigură experții tehnici de specialitate medicală care vor acorda sprijin tehnic UAT Municipiul Brașov si consultanților/proiectantului
acestuia in procesul de elaborare a studiului de fezabilitate”.
Municipiul Brașov
În ambele protocoale se arată că municipalitatea brașoveană va pune la dispoziție terenul și se va ocupa de elaborarea documentațiilor urbanistice și se ocupă de obținerea avizelor. Dacă pentru „Regional” terenul este deja alocat, pentru noul spital de Infecțioase și Pneumoftiziologie amplasamentul nu a fost stabilit, însă, având în vedere declarațiile anterioare ale primarului Brașovului, Allen Coliban, nu este exclus ca acesta să fie construit lângă „Regional”.
Tot municipiul Brașov se va ocupa de elaborarea documentațiilor tehnice pentru rețelele de utilități.
Valabile până în 31 decembrie 2026
În ambele protocoale se arată că acestea „se încheie pe durata elaborării studiului de fezabilitate, a identificării surselor de finanțare, a elaborării documentației în vederea obținerii finanțării pentru
realizarea proiectului noului spital, până la data de 31.12.2026”.
Mai multe spitale noi în „Orașul medical”
În documentația disponibilă pe site-ul Primăriei Brașov se arată că cele două unități medicale sunt incluse în conceptul „Oraș medical”, care se va realiza în două etape, prima fiind spitalul regional. Cea de-a doua fază include construirea spitalului de infecțioase și pneumoftiziologie, dar și a altor unități similare.
Ba mai mult, conform preambulului protocolului privind realizarea proiectului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, faza a doua a programului „Orașul medical” presupune „construirea facilităților medicale necesare pentru înlocuirea clădirilor vechi existente în care
funcționează în prezent celelalte 5 spitale de specializate ce completează lipsurile din structura funcțională a Spitalului Regional de Urgență: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii – Centru de Cercetare, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie – Centru de Cercetare, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – Centru de Cercetare, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – Centru de Cercetare, Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie – Centru de Cercetare și dezvoltarea funcțiunilor de interes public cu caracter medical și sportiv. Această abordare urmărește îmbunătățirea infrastructurii publice de sănătate existentă în județul Brașov care constă dintr-o rețea de spitale ce oferă servicii de asistență medicală terțiară, rețea ce are dezavantajul de a fi fragmentată spațial și funcțional, motiv pentru care nu permite integrarea optimă a circuitelor intraspitalicești, conducând astfel la dificultăți în ceea ce privește posibilitatea implementării de noi tehnologii din cauza limitărilor structurale din cadrul clădirilor”.
1 Trackback / Pingback