Criză în coaliţia de guvernare: Cîţu l-a revocat pe Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii. USR PLUS nu-l mai vrea pe Cîţu premier

La mai puțin de patru luni de la instalarea Guvernului Cîțu, coaliția de guvernare trece prin prima criză majoră, după decizia premierului de a-l demite pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Decizia a fost luată miercuri, cu acordul președintelui Klaus Iohannis, la două zile după ce coaliția hotărâse ca Voiculescu să rămână în funcție şi este motivată de premier prin prisma ordonanţei „de carantină” emise şi publicate de conducerea Ministerului Sănătăţii, fără acordul său. 

USR-PLUS îl acuză pe Cîțu că „a făcut jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare” și cere o ședință de urgență a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premier. De partea cealaltă, PNL spune că nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece. UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, a anunțat că îl susține pe premier și-i respectă decizia de a-l demite pe Vlad Voiculescu.

Tensiunea a depășit cota de avarie la Palatul Victoria după ce marți seară a apărut în Monitorul Oficial, fără informarea premierului, un ordin al ministerului Sănătății asumat de secretarul de stat Andreea Moldovan, ordin cu noi criterii de carantinare a localităților. Florin Cîțu a avut o discuție cu Dan Barna, stabilind ca miercuri dimineață să se întâlnească și să clarifice lucrurile.
 
Ajuns la Palatul Victoria, cu propunerea ca Moldovan să fie trasă pe linie moartă sau în scenariul extrem să fie dată afară, liderul USR-PLUS a fost pus în fața faptului împlinit. Florin Cîțu l-a informat că decizia sa este de a-l demite pe Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății, iar cererea de revocare a fost transmisă președintelui Klaus Iohannis. 
 
Premierul spuje că îşi motivează deciza cu o singură rațiune: restabilirea încrederii în instituțiile statului, în contextul dificil al pandemiei, având în vedere rolul important al Ministerului Sănătății în acest context: 
„Vreau să îi asigur pe toţi românii că eu cred cu tărie în această coaliţie de guvernare, pentru că este o coaliţie de guvernare care s-a constituit în urma votului românilor, în jurul valorilor, a unor idei şi nu în jurul unor persoane”.
PNL şi UDMR îl susţin pe premier, în ciuda solicitării USR PLUS, de retragere a acestuia.  
 „Am luat act de decizie premierului de eliberare din funcție a ministrului Sănătății. Este obligatia constituțională a premierului de a veghea la buna funcționare a guvernului și de a interveni atunci când este necesar, chiar și prin schimbarea unui ministru”, a declarat Orban, arătând că „picătura care a umplut paharul” a fost ordinul privind criteriile de carantină, dat fără consultarea premierului.
 
„Aşteptăm nominalizarea unui nou ministru şi mergem mai departe, nu trebuie nici să ne panicăm, nici să ne bucurăm, este decizia premierului pe care eu îl respect şi îl susţin”, a spus, la rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor. 

Barna nu exclude medierea

Cu PNL și UDMR poziționați deja de partea premierului, Dan Barna a ieșit din ședința USR-PLUS cerând o întâlnire de urgență a Coaliției în care să se discute despre retragerea sprijinului politic al premierului.
 
Întrebat dacă Alianța USR-PLUS ia totuși în calcul iesirea de la guvernare dacă PNL nu renunță la Cîțu, Barna a răspuns: „Am încrederea în înțelepciunea Coaliției de a găsi soluții pentru ca România să meargă mai departe” şi nu a exclus medierea președintelui.
 
Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR urmează să aibă o discuție lămuritoare zilele următoare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.