Propunere de Regulament: brașovenii se pot „împrumuta” de la Primărie pentru a repara fațadele clădirilor cu valoare arhitectural ambientală

Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică proiectul Regulamentului  de intervenție pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor cu valoare cultural arhitecturală, prin care este stabilit modul prin care se vor putea reabilita aceste imobile. În document sunt stabilite scheme implicare financiară a municipalității în astfel de proiecte. 

Astfel, în regulament se menționează imobilele se pot reabilita cu 50% finanțare de la bugetul local, diferența urmând a fi suportată de proprietari. 

De asemenea, tot regulament se menționează că proprietarii care nu își permit să achite partea ce le revine din contravaloarea lucrărilor, pot solicita sprijinul Primăriei.  De altfel, efortul financiar pentru proprietari poate fi destul de însemnat, având în vedere că regulamentul prevede că la începerea lucrărilor de execuție a intervenției, proprietarii trebuie să depună în cont minimum 30 % din valoarea devizului de lucrări aprobat, anexat contractului de execuție lucrări.

Astfel, pentru imobilele în care proprietarii și-au dat acordul pentru realizarea și finanțarea lucrărilor de intervenție, la cererea acestora, Municipiul poate cofinanța 50% din valoarea execuției lucrărilor, sub formă de grant. Proiectele de reabilitare urmează a fi implementate de Fundația Monumentelor Istorice, aflată în subordinea Consiliului Local Brașov. 

Măsură de protecție socială pentru persoanele cu venituri mai mici decât salariul mediu pe economie 

Pentru proprietarii care fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu net lunar pe economie și sunt în imposibilitate de a asigura sumele ce le revin, în proiectul regulamentului se artă că la cererea acestora, Municipiul Brașov poate prelua integral cheltuielile aferente lucrărilor de intervenţie corespunzătoare cotei proprietarului, ca măsură de protecţie socială. Analiza situației proprietarului se face pe baza anchetei sociale, iar recuperarea sumei avansate de Municipiul Brașov din bugetul local se face prin aplicarea taxei pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor. Practic, proprietarul cu venituri mai mici decât salariul mediu pe economie beneficiază de un „împrumut” nu de o scutire de la plata contravalorii lucrărilor, iar rambursarea o face sub forma taxei pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor. 

Tot în proiectul regulamentului se arată că pentru proprietarii care sunt în imposibilitate de a asigura cota ce le revine de 50 % din costul lucrărilor de intervenție pe durata execuției lucrărilor, la cererea acestora, Primăria poate prelua cheltuielile aferente lucrărilor  corespunzătoare cotei proprietarului, cu recuperarea integrală a sumei până la terminarea lucrărilor, sau cu recuperarea sumei parțial până la finalizarea lucrărilor, parțial prin aplicarea taxei pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor cu constituirea dreptului de creanţă. 

Dacă proprietarii refuză să repare fațada o poate face Primăria, în numele și pe banii proprietarului  

Conform proiectului regulamentului, dacă lucrările de intervenţie nu au fost executate sau au fost începute dar nu au fost finalizate, sau dacă proprietarii refuză executarea lucrărilor de intervenţie notificate de Primărie, Municipiul poate prelua executarea lucrărilor de intervenție în numele şi pe cheltuiala proprietarilor (primarul solicită Consiliului Local aprobarea executării lucrărilor de intervenţie de către autoritatea administraţiei publice locale) cu condiţia constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor până la data recepţiei finale a lucrărilor de intervenţie executate. 

Notificările prin care proprietarii sunt atenționați că au obligația de a reabilita fațadele sunt trimise de Primăria Brașov, după ce este evaluată starea imobilului. 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Propunere de Regulament: brașovenii se pot „împrumuta” de la Primărie pentru a repara fațadele clădirilor cu valoare arhitectural ambientală – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.