Spune cât poluezi, ca să afli ce ai de făcut pentru a proteja mediul!

Mijloacele de transport pe care le utilizăm, hrana pe care o consumăm, becurile și aparatele pe care le ținem în funcțiune, apa pe care o consumăm, cantitatea de deșeuri nereciclabile pe care o producem ori numărul de zboruri cu avionul reprezintă indicii clare ale gradului de poluare pe care îl generăm permanent, fiecare dintre noi, susține Bogdan Constantinescu, managerul general al Brai Cata, companie de salubritate care activează în județele Hunedoara, Brașov, Vâlcea, Călărași, Brăila și Giurgiu. 

Fiecare dintre noi ne lăsăm amprenta de carbon asupra mediului înconjurător, iar tendința ultimilor ani, la nivel mondial, este de a reduce la maximum gradul de poluare individuală la cel mult 2 tone de emisii de CO2 în 12 luni. 

Acest lucru nu este deloc ușor, având în vedere că, spre exemplu, o persoană obișnuită, care consumă carne zilnic și cumpără acest aliment de fiecare dată când merge la piață, care merge zilnic cu mașina sub 2 ore pe zi și nu folosește trenul sau autobuzul niciodată, care locuiește într-o casă încălzită cu gaz și păstrează o temperatură ambientală de peste 21 de grade Celsius, având pereți izolați și central termică ori care a cumpărat măcar un aparat electric sau electrocasnic în ultimul an, echipamente sau unelte de bricolaj și reciclează doar plastic generează în medie 3,5 de tone de CO2 anual, adică aproape dublu decât ar fi normal. 

„Există deja mai multe site-uri și aplicații care ne pot ajuta să calculăm amprenta individuală de carbon, doar răspunzând la câteva întrebări despre comportamentul alimentar, călătorii, casă și echipamentele electrice pe care le utilizăm. Important este ca, funcție de rezultat, fiecare să aplicăm corecțiile necesare, astfel încât să reducem gradul individual de poluare. Dacă ar fi să trasăm câteva linii general valabile prin care am reuși să scădem consumurile am putea enumera: reducerea numărului device-urilor conectate permanent la curent; izolarea locuinței astfel încât consumurile pentru încălzire să se diminueze; achizițiile responsabile atât la capitolul mâncare, cât și la cel de diverse; folosirea becurilor economice și utilizarea la maximum a luminii naturale ori utilizarea mult mai rară a mașinii personale, în favoarea transportului în comun ori a bicicletei, dacă este posibil. Toate acestea vor fi o picătură în efortul global de reducere a impactului emisiilor de dioxid de carbon, care influențează schimbările climatice”, a explicat Bogdan Constantinescu.

Specialistul Brai Cata subliniază, de asemenea, importanța colectării separate a deșeurilor și creșterea permanentă a cantității de materiale reciclabile care ajung în recipientele pentru fracția uscată, în defavoarea cantității de deșeuri mixte reziduale.

Mai mult decât atât, având în vedere apropierea sezonului vacanțelor, specialistul recomandă: să optăm pentru utilizarea unui mijloc de transport cu un consum redus de combustibil, pentru a ajunge la destinație, iar acolo să folosim mai ales transportul public; să alegem locuri de petrecere a concediului la distanțe acceptabile față de casă și să facem cumpărături responsabile, fie că este vorba despre alimente, haine sau alte obiecte.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.