A trecut prin cele mai mai grele momente ale României. Un veteran de 102 ani a fost sărbătorit de comunitatea brașoveană

Unul dintre cei mai longevivi brașoveni a fost sărbătorit ieri de municipalitate cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 102 ani! Veteranul de război Aurel Deteșan a primit din partea comunității brașovene o plachetă aniversară, un tort și un album cu imagini din Brașov.

Născut în data de 22 iulie 1919, în Târgu Mureş, Aurel Deteşan s-a refugiat în 1940 din teritoriul vremelnic ocupat prin dictatul de la Viena şi s-a înrolat în armata română ca artilerist, urmând cursuri intensive de instruire de specialitate cu instructori germani. La declanşarea războiului pentru eliberarea Basarabiei, a luptat ca sergent T.R. în Divizionul 1 Artilerie din Regimentul 1 Artilerie Motorizată pe frontul din est în anii celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942 și 1943, și singura divizie blindată pe care România o avea la acel moment. A trăit și a supraviețuit luptelor de la Cotul Donului, apoi a luptat cu unitatea sa pe frontul de la Stalingrad, fiind singurul supravieţuitor din aceasta. A fost rănit și evacuat din spitalul militar de campanie de la Stalingrad cu unul dintre ultimele avioane care au decolat din încercuire.

După revenirea în ţară şi refacerea lungă după perioada de convalescenţă, a activat o perioadă la partea sedentară a Regimentului 1 Artilerie Motorizată şi, ulterior, a fost mobilizat pe loc la rafinăria din Braşov, unitate de producţie militarizată în acei ani de război, ca specialist tehnic în producţie. Pentru participarea la acţiunile de luptă din timpul războiului a fost decorat cu ordine şi medalii şi a fost apreciat în anii petrecuţi pe front pentru ataşamentul faţă de subordonaţi şi camarazi. În prezent, are gradul de căpitan în retragere. 

Evenimentul a avut loc într-unul dintre centrele rezidențiale pentru vârstnici din Sânpetru, iar Primăria a fost reprezentată de viceprimarul Flavia Boghiu care a declarat:

„În calitate de viceprimar, cred că suntem datori să ne arătăm respectul și considerația pentru oameni care sunt un exemplu pentru noi, atât prin sacrificiul lor, cât și prin calitatea morală și experiența de viață pe care o au. Și pentru că tot se vorbește în acești ani de lipsa de modele pentru tineri, cred ca acest om, acest erou al României, ar trebui să fie unul dintre modelele pe care Brașovul le oferă“.

Povestea unui veteran brașovean de 100 de ani: „Am scăpat ultimul din «cercul de la Stalingrad». Mie îmi pare rău că restul nu au putut să scape”

Aurel Deteșan a fost sărbătorit și în urmă cu doi ani, când a atins un secol. Atunci, brașovemetropolitan.ro a redat povestea sa, spusă chiar de el. Mai multe detalii, AICI.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.