Impactul pieţei cazinourilor online asupra economiei naționale

Reapărută după perioada comunistă în care a fost interzisă în țara noastră, industria cazinourilor a devenit în zilele noastre o parte importantă a economiei naționale. Cea mai nouă ramură a acestei industrii, cazinourile online, are și ea un foarte puternic impact asupra economiei, cunoscând în ultimii ani o creștere impresionantă și reușind astfel să devină un sector foarte important în cadrul economiei digitale globale și naționale.

În ceea ce privește economia românească, această industrie joacă un rol mult mai important decât pare la prima vedere, fiind un pilon important pentru economia națională și locală.

Reglementate în mod corespunzător aceste activități pot genera venituri substanțiale, cu efecte benefice asupra comunităților atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.

Cadrul legal și reglementări în România

Această imagine a fost preluată de pe site-ul Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc, onjn.gov.ro

 În prezent, fiecare țară din întreaga lume are propriile reguli și reglementări atât în ceea ce privește variantele tradiționale, cât și cele online.

În România, istoria acestui domeniu începe în anul 1896 odată cu construirea primului cazinou terestru și continuă cu înființarea Loteriei Române în 1906, prima instituție de acest fel din România.

Interzise în perioada comunistă, au redevenit legale după Revoluția din anul 1989, fiind o activitate îmbrățișată rapid de publicul din România.

În anul 1991 a fost consemnată apariția primului cazinou online iar în anul 1992 a fost organizată o Comisie, sub forma unui departament responsabil cu monitorizarea  activităților tuturor cazinourilor terestre. Un an mai târziu a fost adoptată și Legea care reglementa impozitarea acestor activități iar din 1998 licențele obligatorii. Începând cu anul 2003 guvernul a început să dezvolte schema pentru atragerea investițiilor străine în acest domeniu.

Apariția cazinourilor online în România

Companiile care activează online au început să apară în anii ’90, odată cu dezvoltarea internetului. În scurt timp, piața a devenit foarte competitivă, astfel că în anii 2000, ofertele au început să fie din ce în ce mai interesante și jocurile mult îmbunătățite.

Ulterior, pe măsură ce industria s-a dezvoltat și a evoluat, au început și în țara noastră, demersurile pentru crearea cadrului legal, menit să reglementeze domeniul jocurilor online. Deși au existat mai multe încercări de legalizare și reglementare, în perioada 2009-2014 Comisia Europeană a constatat o serie de deficiențe în proiectele de lege propuse și le-a retras.

Doar legea propusă și adoptată în 2015 a fost considerată satisfăcătoare pentru a defini cadrul legislativ care să reglementeze desfășurarea acestor activități în România.

Pentru a reuși să centralizeze activitățile tuturor operatorilor a fost înființat, în același an, 2015, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) ale cărui principale sarcini sunt acelea de a acorda licențe operatorilor online, controlul activităților lor și cercetarea și analiza tendințelor din Europa piața cazinourilor online.

Conform legislației în vigoare, orice operator poate obține o licență pe o perioadă de maximum 10 ani (licență definitivă), cu posibilitatea prelungirii valabilității. Licența este o combinație de cifre și litere, care permite identificarea rapidă a operatorului în baza de date ONJN și care trebuie afișată într-un loc vizibil în toate paginile site-ului cazinoului. Activitatea oricărui operator fără licență este interzisă în România și este pedepsită conform legilor în vigoare.

În prezent, în cazinourile online autorizate din România, utilizatorii pot găsi mai multe variante de joc. În aceste condiții, toți cei care intră în lumea captivantă a unui cazinou online au la dispoziție o multitudine de jocuri precum poker, blackjack, ruletă, sloturi și alte jocuri uimitoare. Pentru a vă bucura de jocuri și pentru a avea cea mai bună experiență posibilă, este important să alegeți un cazinou de încredere, licențiat și bine cunoscut; pentru a vă asigura că banii și pariurile sunt în siguranță. În acest caz, vă recomandăm să jucați la 888, este unul dintre cele mai populare cazinouri din România, este licențiat și de încredere, pe lângă faptul că oferă o cantitate imensă de jocuri, cu siguranță un casino online excelent pentru a vă bucura de jocuri.

Impactul pieţei cazinourilor online asupra economiei naționale 

Anul 2015 reprezintă, pentru istoria acestei industii din România, un an decisiv, deoarece după intrarea în vigoare a legii care reglementează toate aspectele fundamentale ale domeniului, veniturile crescut cu 70 % și au continuat să crească în fiecare an.

Dacă în 2014 se înregistra o cifră de afaceri de 114.7 milioane de USD, în 2019 a ajuns la 195 milioane de USD, o creștere spectaculoasă, care demonstrează o vigoare și un potențial impresionat al acestui sector. Creșterea susținută a cifrei de afaceri  a adus aproximativ 9 miliarde lei la bugetul statului în 2019 și a înregistrat o creștere de 15%, ajungând la 12 miliarde de lei în 2020.

În prezent, industria contribuie cu aproximativ 1 miliard de euro la PIB-ul țării și cu 300 de milioane de euro la bugetul de stat. Aceste sume provin atât din taxe directe, impozite pe profit, cât și din alte contribuții anuale.

Un aspect extrem de important, care trebuie menționat în cadrul unei analize a impactului pe care piața de cazinouri online o are asupra economiei din România este acela că, pe lângă beneficiile economice rezultate din plata contribuțiilor către bugetul de stat,  această activitate economică, cea mai fiscalizată din țară, aduce și un benefciu de ordin social foarte important, însumând zeci de mii de angajați în diferite structuri de gestionare, monitorizare și dezvoltare.

Conform unui studiu realizat recent, în 2020 cifrele arătau că aproximativ 50.000 de români lucrau în domeniu, fiecare dintre aceștia cu un salariu mediu de 500 EURO. În acest context, prin taxele și impozitele pe salarii, care însumează aproximativ 180 de milioane de EURO, industria generează anual, atât sume uriașe pentru investitii, cât și multiple oportunități de angajare pentru români.

Mai mult decât atât, o contribuție, la fel de importantă, o reprezintă oportunitățile pe care aceasta le creează în alte sectoare precum marketing, contabilitate, IT și multe altele, prin numeroase contracte către furnizori de servicii al căror scop este acela de a oferi sprijin administrativ, profesional și tehnic.

Pornită dintr-un hobby și privită deseori ca o formă de divertisment și o activitate recreativă acceptată social, aceasta a ajuns să fie, în zilele noastre una extrem de importantă pentru economia românească.

Deși cifrele sunt impresionante, viteza de creștere a industriei se menține ridicată. În acest context, previziunile indică că atât la nivel mondial, cât și în România, domeniul cazinourilor și al pariurilor online este departe de a-și fi atins potențialul maxim.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.