Efectul valului 4: Corpul B al Spitalului Județean Brașov Brașov rămâne în șantier. Constructorul nu poate interveni pe ultimul hol

Lucrările la Corpul B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov s-au împotmolit pe ultima sută de metri. De data aceasta, nu este de vină nici constructorul, nici birocrația, nici Compania Națională de Investiții (care implementează proiectul), ci… valul 4 de coronavirus, care ține ocupată Secția modulară din curtea „Județeanului”. 

Astfel, potrivit directorului executiv în Consiliul Județean Brașov, Mihai Pascu, la Corpul B mai trebuie făcute lucrările de consolidare și finisajele la un hol care face legătura între acest imobil și Secția modulară din curte. 

„Acest hol este folosit pentru pacienții cu Covid din secția modulară și care trebuie să facă investigații medicale în Corpul B. În aceste condiții, în finalizarea lucrărilor la Corpul B depindem de evoluția pandemiei de coronavirus”, a explicat Pascu. 

Un proiect cu ghinion 

Modernizarea Corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență a fost o adevărată „telenovelă” pentru Consiliul Județean. Demersurile pentru reabilitarea și modernizarea clădirii au fost începute în mandatul fostului președinte al Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, când a fost lansată și licitația de lucrări, dar modul în care a fost derulată procedura de atribuire  a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii considerând că a fost o licitație „cu dedicație”. 

De asemenea, tot modernizarea Corpului B al Spitalului Clinic Județean Brașov a fost cauza unei alte anchete, „Dosarul farmacia”, suspiciunea procurorilor de la DNA fiind că în urmă cu mulți ani, Consiliul Județean Brașov și Primăria Brașov au autorizat ilegal o construcție în curtea spitalului (în zona unde este acum scara de urgență a Corpului B). 

Ulterior, când proiectul părea deblocat, a fost modificată legislația privind protecția împotriva incendiilor, astfel că a fost nevoie de refacerea documentațiilor tehnice. 

Practic, lucrările au început în anul 2017, iar termenul inițial de finalizare fost anul 2019. Apoi, administrația județeană anunța că proiectul va fi gata în anul 2020 şi ulterior, din cauza pandemiei, în prima parte a lui 2021. Graficul stabilit inițial nu a putut fi respectat, după ce au fost descoperite unele probleme la structura de rezistență și a fost nevoie de consolidări suplimentare. 

Anul trecut a fost unul complicat din cauza pandemiei, pentru că nu s-a putut lucra la capacitate maximă, iar acum, constructorul nu poate interveni în zona frecventată de pacienții cu coronavirus. 

În august, administrația județeană estima că lucrările vor fi gata în luna octombrie 

Ultima oară, în luna august a acestui an, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, anunța că lucrările ar vor fi recepţionate în luna octombrie a acestui an.

Valoarea investiţiei de la corpul B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov se ridică la 24 de milioane de lei. Iniţial, cheltuielile au fost suportate din  bugetul Consiliului Judeţean, pentru ca ulterior, proiectul să fie preluat, în 2019, de către Compania Naţională de Investiţii. 

După finalizarea lucrărilor şi receptarea lor, urmează etapa de achiziţie a dotărilor şi readucerea şi reinstalarea secţiilor care din 2017 până acum au funcţionat în diferite corpuri sau etaje. Reprezentanţii CJ Brașov estimează că imobilul va funcţiona în condiţii normale şi la standardele cele mai bune abia de anul viitor. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.