Rigoletto vă invită în sala Operei Brașov! Accesul în sală doar cu „certificatul verde”

Sâmbătă, 2 octombrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, braşovenii sunt invitaţi la spectacolul cu opera „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi. Premiera mondială a lucrării a avut loc pe 11 martie 1851, la Teatrul „La Fenice” din Veneţia, bucurându-se de un succes extraordinar chiar de la prima reprezentaţie. Deși Verdi a ținut să fie secretă pe toată perioada repetițiilor, celebra arie „La donna è mobile” din actul al treilea, a fost cântată, în acea seară, de patru ori, la cererea publicului!

 

„Rigoletto”, alături de „Il Trovatore” şi „Traviata”, face parte dintr-o trilogie pe care Verdi a compus-o într-o perioadă extrem de scurtă – doi ani (1851 – 1853) – dacă stăm să ne gândim la monumentalismul acestor opere. Muzica lui Verdi, străbătută de un romantism pur, este de un rafinament aparte, iar compozitorul a reuşit să empatizeze deplin cu personajele pe care le-a creat. Povestea tragică se centrează pe licențiosul duce de Mantova, pe Rigoletto și pe frumoasa fiică a lui Rigoletto, Gilda. Titlul original al operei, „La maledizione” (Blestemul), se referă la blestemul adresat Ducelui și lui Rigoletto de către un curtean a cărui fiică a fost sedusă de duce, cu încurajarea lui Rigoletto. Blestemul are loc când Gilda se îndrăgostește de duce și își sacrifică viața pentru a o salva pe a acestuia de asasinii angajați de tatăl ei.

Montarea de la Opera Brașov îi aparține regizorului italian Matteo Mazzoni, cel care dezvăluie doar câteva dintre subterfugiile la care a apelat: recrearea atmosferei tipic italiene a unei străzi de Ev Mediu din orașul Mantova, cu natura și clădirile specifice, reproducerea picturii „Căderea Titanilor” a discipolului lui Michelangelo, Giulio Romano, apelarea la tehnici moderne cum ar fi bodypainting-ul – realizat de Giusy Campolungo (campioană europeană și vicecampioană mondială la bodypainting) și Lucia Postacchini din Italia, dar și prin introducerea unui personaj surpriză. 

În distribuție, îi veți urmări pe artiștii:

  • Rigoletto – Lucian Petrean (Opera Națională București),
  • Gilda – Nicoleta Chirilă,
  • Ducele de Mantova – Liviu Iftene,
  • Sparafucile – Dan Popescu,
  • Maddalena – Asineta Răducan,
  • Giovanna – Cristina Roșu,
  • Contele de Monterone – Marian Rește,
  • Marullo – Valentin Marele (debut),
  • Borsa – Cristian Dicu,
  • Contele de Ceprano – Lorand Cristian,
  • Contesa de Ceprano – Simona Manole,
  • Pajul – Alina Ichim;
  • balerinele Meda Enăcache, Nicoleta Sasu-Galian, Diana Drăgan,
  • Eva – Emilia Mirea,
  • figurație extraordinară – Victor Panțuru și copiii: Anastasia Cazacu Gherman, Iulia Gîrban Maksai.

Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. Conducerea muzicală a acestui spectacol îi aparține maestrului Mircea Holiartoc. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie și regie scenă: Silvia Papadopoulos.

 

 

Preț bilete: 50 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral). Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10. 

Acces la Operă numai cu certificat verde – pentru vaccinaţi, persoane cu test COVID negativ şi persoane trecute prin boală

În condiţiile în care incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în Municipiul Brașov a depăşit pragul de 3/1.000 de locuitori, participarea la evenimentele Operei Brașov este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.

Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se aplică în cazul persoanelor cu vârsta mai mare de 12 ani.

Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a sălii. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.