FOTO. DSP a dat o amendă de 10.000 de lei Centrului de Persoane Vârstnice din Făgăraș. Mai multe nereguli, printre care gândaci, pâine mucegăită şi dezinfectanţi neavizaţi de MS

Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din Făgăraș a fost amendat 10.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică Brașov, care a constat mai multe nereguli în urma unui control făcut în baza unor sesizări.

O serie de  imagini cu gândaci prin saloane,  prin paturi și chiar pe vârstnicii imobilizați la pat, cu pâine mucegăită și chiar angajați ai centrului care dorm afară, au ajuns în spațiul public din partea unui aparţinător al unei persoane din Centru și au intrat și în posesia Primăriei Făgăraș, care ieri a făcut o conferință de presă pentru a explica ce măsuri a luat în acest caz. 

Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice de la Făgăraş este administrat de o asociaţie din Brăila, care în 2014 a câştigat un contract de concesiune, valabil pe o perioadă de 10 ani. 

„Această asociație a câștigat un contract de concesiune în anul 2014, pe o perioadă de 10 ani. În ultima perioadă, în urma mai multor sesizări, am început verificările, dar a venit starea de urgență, apoi starea de alertă și noi nu am mai avut acces în centru. Am sesizat instituțiile statului: AJPIS, Poliția, am reziliat contractul pentru neconformități, conform articolelor din contract și nerespectarea contractului. Ni s-a refuzat preluarea centrului și am făcut notificare de evacuare, prin executor judecătoresc. Eu cred că instituțiile statului trebuie să-și facă datoria, să verifice aceste imagini, ceea ce se întâmplă acolo. Aș vrea să adaug că în urmă cu două luni am vorbit cu doamna director de la AJPIS Brașov și i-am explicat despre ce este vorba la acest centru, i-am explicat că asociația folosește o portiță din lege, pentru a depune repetat documentație, pentru a-și lua acea licență provizorie. Dânsa mi-a spus că nu ar trebui să-i spun eu ce să facă, că ei în perioada aceasta nu au cum să vină să verifice și  să nu mai fac presiuni asupra lor de a veni să verifice ce se întâmplă în centru și mi-a închis telefonul“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului, în cadrul unei conferințe de presă.

Primăria Făgăraş cere acum asociaţiei din Brăila să părăsească centrul şi să îl predea asociaţiei compuse din Spitalul municipal, Direcţia de Asistenţă Socială şi Primărie.

 

Ce a constatat Direcţia de Sănătate Publică

În urma imaginilor apărute în spaţiul public, DSP a făcut verificări la centrul de la Făgăraş. 

Am constat la ora la care am făcut controlul că nu au fost luate toate măsurile în vederii combaterii infectării cu insecte. Ideea este că există contract cu firmă specializată în efectuarea operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. S-au efectuat două astfel de operațiuni în luna iulie și august, există rapoarte, procese verbale de execuție, care au fost lăsate de operatorii , doar că nu s-au luat toate măsurile necesare, asta implică și operațiune de curățenie curentă. Degeaba facem dezinsecție, dacă nu facem operațiune de curățenie curentă. De asemenea, am constat că nu sunt asigurate în cantități suficiente produse biocide, aici mă refer la antiseptice și dezinfectante de suprafețe și cele care există nu sunt avizate din punct de vedere sanitar de către Ministerul Sănătății. Pentru toate aceste deficiențe constatate a fost aplicată o sancțiune în valoare de 10.000 de lei și s-au acordat termene scurte, în vederea remedierii deficiențelor“, a declarat Anca Bâțiu, purtător  de cuvânt al DSP Brașov. 

Ce spune asociaţia care administrează centrul: 

Din punctul nostru de vedere, imaginile respective sunt tendențioase și cred că sunt și puțin aranjate, pentru că DSP -ul nu a găsit nicio neregulă în circuitul alimentar, în bucătărie, magazia de alimente. Singurele nereguli descoperite sunt la nivelul substanțelor de dezinfectare, care nu au aviz bio,nu sunt biocide. Noi am primit din donații substanțe biocide care nu au traducere în limba română, dar sunt biocide 100%. Remedierea o să o facem în 24 de ore vizavi de partea acesta de asigurare cu substanțe biocide avizate. De asemenea, partea cu invazia, cu gândacii, pot să vă spun că au fost făcute două dezinsecții, una în luna iulie și una în 18 august, dealtfel în procesul verbal al celor de la DSP este specificat faptul că s-au făcut dezinfecții conform proceselor verbale și conform facturilor din datele respective. Din păcate, nu putem să le facem mai des, pentru că substanțele respective sunt nocive. E posibil să mai fi fost insecte fiindcă și aceste substanțe biocide au tot felul de acțiuni. Am văzut fotografiile, din punctul meu de vedere sunt aranjate, tendențioase și sunt făcute să servească unor interese care nouă ne sunt bine cunoscute”, a spus Cristina Rădulescu, vicepreședintele Asociației Valvian, citată de fagarasultau.ro

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.