Teatru pentru sătenii din Veneția de Jos. Scena va fi aplasată la Casa lui Cornea, de la nr. 300

Sătenii din satul veneţia de Jos, din judeţul Braşov sunt invitaţi la teatru, chiar la ei în localitate. Este pentru al nouălea an consecutiv în care organizația Cultură’n Șură înscrie satele din România pe harta culturală și aduce în fața publicului marginalizat din mediul rural spectacole de teatru, peste 50 de comunități primind cel puțin o dată vizita unei trupe profesioniste în cadrul proiectelor derulate.

De data aceasta, spectacolul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, regia Victor Olăhuț, o comedie de succes care s-a jucat de peste 200 de ori pe scenele din toată țara, va fi prezentată în satul Veneția de Jos, sâmbătă de la ora 20:00. Casa lui Cornea de la numărul 300 va fi transformată pentru o seară într-o veritabilă sală de teatru. Toți sătenii sunt invitați la spectacol. Intrarea este gratuită!

Spectacolul „Cerere în căsătorie”, o producție marca Cultură’n Șură realizată în parteneriat cu Teatrul de Artă București, vorbește despre dragoste și despre lucrurile care stau în calea dragostei. Se pare că nu există moment mai prielnic ca acela de dinaintea unei cereri în căsătorie, pentru a dezgropa toate certurile, bîrfele, neînțelegerile dintre două familii. Dar, cum dragostea învinge totul sau, mai bine zis, cum oamenii se ceartă ca să aibă de ce să se împace, așa și tinerii noștri, pînă la urmă iau o pauză de la scandal.

 

 

Distribuția este formată din trei actori de primă mână ai scenei teatrale românești. Florentina Năstase, nominalizată pentru cea mai bună actriță atât la premiile UNITER cât și la GOPO, George Constantinescu, manager și actor al Teatrului de Artă, acesta poate fi văzut pe scenele teatrelor Notarra sau Comedie din București, și Valentin Terente, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, prezent în anul 2020 în cadrul programului „10 pentru TIFF”.

„Cei trei actori conturează personaje puternice, fiecare cu năravurile și particularitățile sale. Cu emoții de nestăpînit, un moșier merge la vecinul său ca să-i ceară fata în căsătorie. Pînă să ajungă la cerere, cei doi tineri se ciondănesc pe tema unui colț de moșie. Al cui e? Al lui sau al ei? Și uite așa tot romantismul se duce pe apa sîmbetei, în problemele funciare. În rolul fetei, Florentina Năstase, o apariție care încîntă la orice intrare în scenă, născută parcă să joace numai Ofelii, ingenuă pînă în vîrful unghiilor, schimbă, de data aceasta, radical registrul. Cît ai clipi, devine un boț de om dîrz și hotărît. Ce mai, o adevărată moșiereasă! Iar situațiile se rostogolesc ca bobii de porumb curățați de fată.”, spune Cristina Rusiecki, critic de teatru.

 

Înainte de spectacol se va organiza un atelier de teatru destinat copiilor din Veneția de Jos, în cadrul căruia participanții își vor însuși noțiuni de bază ale artei spectacolului, atât din punct de vedere a spectatorului cât și al actorului. Având ca scop dezvoltarea memoriei, spontaneității, imaginației și lucrului în echipă prin intermediul jocului, atelierul va oferi totodată participanților și câteva sfaturi practice privind conduita în timpul spectacolului de teatru. Atelierul va fi condus de actorii Ana Turos și Elena Șeulean.

Evenimentele au loc în cadrul proiectului„Satul și teatrul”.  Spectacolul „Cerere în căsătorie” va fi prezentat la acest final de săptămână în Gușterița (Sibiu) și Râu de Mori (Maramureș). În total, 12 comunități rurale vor avea parte de teatru cu intrarea gratuită în cadrul acestui proiect. Pentru mai multe informații vă invităm să vizitați situl www.culturansura.ro sau pagina de socializare www.facebook.com/culturansura.

Partenerii proiectului sunt Centrul de Cultura si Artă al Judetului Salaj, Veneția Făgărașului, Tur Cento Trans, Romania Educab.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.