Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru funcția de premier. Propunerea este agreată și de președintele Iohannis

Nicolae Ciucă este propunerea impusă liberalilor de Klaus Iohannis și cu aceasta va merge PNL la consultările de la Cotroceni. Decizia fost luată miercuri seară, într-o întâlnire restrânsă a liderilor PNL cu președintele Klaus Iohannis la vila Lac și formalizată într-o ședință joi dimineată, de doar câteva minute a Biroului Permanent Național în Modrogan. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că Nicolae Ciucă va conduce un guvern minoritar cu sprijinul PSD în Parlament.

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, senator PNL și ministru al Apărării în Guvernul Orban și în Cabinetul demis al lui Florin Cîțu, se numără printre oamenii fideli președintelui Klaus Iohannis și este preferat de șeful statului pentru postul de premier. De altfel, Ciucă a fost și prim-ministru interimar în decembrie 2020, după demisia lui Ludovic Orban. 

Nicolae Ciucă (54 de ani) s-a înscris în PNL în octombrie 2020, a deschis lista de candidați a PNL Dolj la Senat. După ce a fost ministrul al apărării naționale în ultimele două guverne liberale (Orban și Cîțu) în decembrie 2020, Nicolae Ciucă a asigurat și interimatul pentru funcția de premier, după ce Ludovic Orban a demisionat din funcție în urma rezultatului slab al PNL la alegerile parlamentare. 
Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El a ocupat această funcție din ianuarie 2015, iar în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani, situația care a dus atunci la un conflict al șefului statului cu Viorică Dăncilă, premier la acea vreme.

Nicolae Ciucă, militar de carieră, s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

El a fost și șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004). Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi dupa al Doilea Război Mondial.

Miercuri seară, liderii PNL s-au întâlnit la Vila Lac cu președintele Klaus Iohannis și au discutat mai multe variante pentru nominalizarea candidatului PNL pentru postul de premier: Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Nicolae Ciucă a fost însă preferat de șeful statului pentru funcția de prim-ministru, fiind unul dintre fidelii șefului statului. 

Surse din PNL declarau pentru HotNews.ro că șansele lui Florin Cîțu de a fi nominalizat de către președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier au scăzut considerabil în ultimele zile. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.