PNL a decis să continue negocierile pentru guvern cu PSD. Ce condiții pun liberalii/ Orban: Este sinucidere politică și o gravă trădare a alegătorilor care au votat cu PNL

PNL a decis să continue negocierile pentru formarea noului Guvern cu PSD. Decizia a fost luată la finalul unei ședințe, la Vila Lac, cu liderii de organizații, după aproape patru ore de discuții. La vot, 48 de liberali au votat pentru colaborarea cu PSD și 22 împotrivă. Potrivit surselor HotNews.ro, liberalii își doresc învestirea Guvernului până la 1 decembrie și estimează că negocierile vor mai dura cel puțin două săptămâni. La ședință a participat și fostul șef al PNL, Ludovic Orban, care a spus că a venit pentru a spune clar că este împotriva oricărei înțelegeri cu PSD.

Printre cei care au votat împotrivă se numără Ludovic Orban, Ilie Bolojan, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Cristian Băcanu, Monica Anisie și Antonel Tănase.

La final, Ludovic Orban a criticat dur decizia. „Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie să batem palma cu PSD. Nu există nicio explicație rațională. Ce legătură este între PNL și fostul Partid Comunist? Nicio legătură”, a spus el.
 
Echipa de negociere are termen de două săptămâni pentru discuțiile cu PSD, iar apoi trebuie să vină să prezinte în partid rezultatele într-o nouă ședință a Biroului Național.
„Biroul Politic Național al PNL a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară.(…) PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete”, a transmis oficial, printr-un comunicat de presă, conducerea PNL.
 
De asemenea liberalii au transmis, după ședința Biroului Național, principiile care nu vor fi negociate:
  • formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal
  • PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană
  • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană
  • nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri
  • continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă
  • realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV
  • reforma statului
  • menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA

Ludovic Orban spune însă că mandatul nu a fost trasat concret, lăsând totul la latitudinea echipei de negociere.

 
În cursul zilei, şi PSD a votat, în forul de conducere, în unanimitate, începerea negocierilor cu PNL şi UDMR pentru formarea unei noi majorităţi şi a Guvernului, iar liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat, la rândul lui, printr-o postare, că formaţiunea este pregătită de o alianţă cu PNL şi PSD.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.