„Atingeri nedorite”, campania națională a Poliţiei Române, de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor

Sursă foto: superbebe.ro/

În perioada decembrie 2021 – mai 2022, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov prin Biroul de Analiza și Prevenire a Criminalității va desfășura activități în cadrul campaniei naționale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor „ATINGERI NEDORITE”.

Obiectivul principal al acestei campanii îl constituie creșterea nivelului de informare al copiilor, părinților și publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui tip de abuz, respectiv creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale acestuia.

Abuzul sexual conține certe elemente de abuz fizic și psihologic și reprezintă o categorie aparte de rele tratamente aplicate minorului. Abuzul sexual cuprinde atragerea, convingerea, folosirea, coruperea, forțarea sau obligarea de către un adult a minorului la participarea la activități sexuale care servesc nevoilor sexuale ale adultului.

În cadrul campaniei, copiii vor învăța despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât și pentru a primi consiliere specializată. 

Materialele informative pentru copii sunt realizate de psihologi din cadrul Asociației Telefonul Copilului, pe înțelesul lor, sub sloganul “Suntem rezultatul atingerilor trăite: află cum te poți proteja de cele nedorite”. Copiilor le este dedicată și o pagină web care prezintă informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuală, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale conciliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Victimele agresiunilor sexuale pot suna gratuit la nr. 116 111, (Asociația Telefonul Copilului), pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro și pe platforma online https://www.116111.ro

Pentru publicul larg, Campania de prevenire include un spot video și un spot radio, al căror mesaj reprezintă un apel la prevenire îndreptat și către adulții din jurul copiilor vulnerabili, dar și un apel în vederea semnalării la 112 a situațiilor în care viața copiilor este pusă în pericol.

Având în vedere faptul că accesul copiilor la informația corectă se conturează tot mai mult, Poliția face câteva recomandări părinților:

  • Comunicați deschis, direct și de la vârstă fragedă cu copilul dumneavoastră despre faptul că nimeni nu are voie să-l atingă fără acordul lui.
  • Învățați-l să vă spună tot ce i se întâmplă. Copilul trebuie să simtă mereu că poate vorbi cu părinții despre orice.
  • Asigurati-vă că, atunci când nu știe dacă un comportament este acceptabil, vă va cere ajutorul.
  • Activitatea copilului ar trebui să fie monitorizată în permanență, atât în viața reală, cât și în mediul online, însă nu transformați acest proces într-un control excesiv care să îl determine să se ascundă de dumneavoastră.
  • În cazul în care bănuiți că asupra copilului dumneavoastră a fost comis un abuz sexual, sesizați de urgență fapta la 112.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.