Plan pentru valul 5. Premierul Ciucă anunță noi responsabilități pentru medicii de familie. Medic de familie din Brașov: „Mă amuză, e ca în reclama cu «halatul, cât e halatul?»”

Premierul României, Nicolae Ciucă, va avea azi o discuție cu medicii de familie pe tema implicării acestora în gestionarea pandemiei de coronavirus, în special în etapa de testare a pacienților. Întâlnirea a fost anunțată de șeful Executivului miercuri, înainte de o ședință de Guvern. Medicii de familie nu par foarte „entuziasmați” de planul anunțat de premier, iar o poziție destul de dură a avut medicul de familie brașovean Ana Șestacova. 

„Mâine (în 30 decembrie – n.r.) vom avea o discuție cu medicii de familie despre rolul tot mai important pe care îl vor avea. Vor avea noi responsabilități cu privire la testarea pacienților de COVID-19. Este un demers asumat împreună cu Ministerul Sănătății. Pe această cale, căutăm să putem să extindem atât implicarea, cât și relevanța și responsabilitatea medicilor de familie, în măsurile pe care noi le-am gândit pentru a putea să facem față valului 5. Vom pregăti cu toată responsabilitatea gestionarea următorului val de COVID – 19 și vom aloca toate resursele necesare pentru protejarea sănătății oamenilor și pentru a le asigura tratamentul adecvat în cazul în care vor avea nevoie de el”, a declarat miercuri Ciucă. 

Dr. Ana Sestacova: „Să știți că celelalte patologii nu au dispărut”

Premierul nu a prezentat alte detalii privind implicarea medicilor de familie. De altfel, mesajul de la „firul ierbii” este că din acest plan a fost pus accentul pe „responsabilizare și implicare”, însă fără a se aloca și resursele necesare și fără a se discuta în prealabil cu medicii de familie.

Astfel, miercuri, președintele Patronatului Medicilor de Familie Brașov, dr. Ana Sestacova, a reclamat faptul că medicii de familie sunt puși, ca de obicei, în situația de a afla din presă  ce „li se pregătește”. 

„În ultimii doi ani… multe modificări legislative, multe contracte – contract de monitorizare, contract de vaccinare, convenții pentru concedii medicale, contract cu DSP pentru vaccinarea copiilor, contract pentru servicii adiționale. Acum, încă un contract: testarea la cabinet, în timpul programului… Este ”minunat”: astfel medicul de familie devine un vector bun de răspândire a tulpinii noi. Adică EKG, IGB, spirometrie și MATA, trebuie să le facem după program… Deci, dacă vine un pacient cu dureri precordiale și simptomatologie de infarct, eu îi spun să vină după masă, că atunci mi se permite sa efectuez EKG gratuit, iar dacă este infectat cu SARS COV2, îl invit în program peste ceilalți pacienți în sala de așteptare, să aștepte 15 minute după rezultatele testelor”, a scris Ana Sestacova pe rețelele de socializare. 

Totodată, ea a ridicat și problema pacienților cu alte afecțiuni sau probleme medicale:

„Să știți că celelalte patologii nu au dispărut…  inclusiv faptul că la țară oamenii mai calcă și în cuie ruginite, iar noi nu avem un antitetanos la cabinete și trimitem omul la zeci de kilometri, la un spital de infecțioase, unde colegii noștri au treaba cu covidul… Nu mai contează ai sau nu circuite, nu mai contează sănătatea celorlalți pacienți (de personalul cabinetului nici nu mai spun, noi demult nu mai existăm)”.

Cât despre suma ce ar urma să fie primită de medicii de familie pentru realizarea tetelor, respectiv 50 de lei, Ana Sestacova a adus aminte de reclama cu halatul:

„Mă amuză, ca în reclama cu „halatul, cât e halatul ?”. Vă spun eu: 28 de lei, iar testul  testul – 25 lei, plus soluții, măști, mănuși, utilități, asistent. Pentru medicina de familie este o „afacere extraordinară”,  iar bonus pot fi 14 zile de concediu medical în izolare. Dar, cât ești bolnav trebuie să ai înlocuitor, asta în varianta bună, dacă nu te gândești la un scenariu de formă gravă…”. 

Acest „dialog la distanță” vine după ce marți, 28 decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care permite medicilor de familie să facă teste rapide antigen pentru depistarea infecţiei cu COVID-19. Conform actului normativ amintit, medicii de familie vor putea face teste antigen pentru depistarea COVID-19 și vor fi plătiți cu 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.