Consilierii PNL nu sunt dispuşi să voteze bugetul Braşovului, dacă primarul Coliban nu le pune la dispoziţie proiectul integral. „Nu votăm în necunoştinţă de cauză”

PNL Braşov anunţă că nu va vota proiectul de buget pe 2022, al municipiului Braşov, fără a avea la dispoziţie toate date. Liberalii au anunţat ieri, că tot ceea ce ştiu despre varianta de buget din acest an a fost prezentat doar într-o întâlnire cu primarul Allen Coliban, fără a li se pune însă la dispoziţie, consilierilor locali, şi documentele necesare.

„Miercuri, pe 19 ianuarie, domnul primar Coliban a convocat o întâlnire cu liderii de grup PNL, USR și PSD, la care am participat, începând cu ora 19. Dânsul ne-a prezentat varianta de buget, în lipsa înmânării unor documente; a fost o discuție de o oră, în care dumnealui a citit din niște înscrisuri și cam atât. Cum era firesc, i-am cerut să ne trimită bugetul detaliat pentru a-l studia, pentru că nu puteam să ne pronunțăm așa, în grabă, asupra bugetului Brașovului, doar pe baza unei lecturi realizată de dânsul în cadrul acelei întâlniri. Am încheiat întâlnirea atunci, urmând ca a doua zi, joi, 20 ianuarie, domnul primar să ne trimită bugetul, pentru ca fiecare lider de grup să îl analizeze împreună cu colegii săi, urmând ca vineri să ne întâlnim cu toți consilierii locali, pentru a avea o discuție. Din păcate, a doua zi, joi, nu am primit nimic, nicio informație despre buget. În acea zi au urmat alte discuții și vineri, pe 21 ianuarie, la ora 10, am primit niște pagini în Excel cu ceva extrase din buget – 8 pagini, nicidecum prezentarea detaliată a acestuia, pe capitole bugetare. În continuare, în aceeași zi, tot vineri, la ora 16, domnul primar ar fi vrut să ne întâlnim pentru buget”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PNL Braşov. Consilierii liberali spun, de asemenea,  că au cerut şi prin email o variantă completă de buget, atât de la primarul Allen Coliban, cât şi de la Serviciul Buget, fără a primi însă un răspuns.

Consilierii locali PNL spun că nici până ieri nu primiseră varianta completă de buget solicitată.

Fie domnul primar face acest lucru în mod deliberat, fie din neștiință, oricum ar fi, nu există niciun motiv legal care să justifice refuzul  domnului primar de a pune la dispoziția consilierilor locali informațiile în forma solicitată. „La un moment dat, într-o exprimare destul de agresivă, dânsul mi-a transmis că „e complicat bugetul” și că „e dificil tot bugetul de 60 pagini pentru consilierii locali să-l citească”. Nu știu cum de a ajuns domnul primar la asemenea concluzii și de ce ajunge să îi desconsidere pe colegii mei consilieri locali. Nu voi accepta acest refuz și nici astfel de explicații. Datoria dânsului, potrivit prevederilor legale, este să ne transmită ceea ce-i solicităm, a spus viceprimarul Sebastian Rusu.

În acest context, liberalii anunţă că nu vor vota bugetul în necunoştinţă de cauză sau „în condițiile în care informațiile vor fi trimise cu foarte puțin timp înaintea ședinței de Consiliul Local”.

„Îi reamintim domnului primar că are datoria să colaboreze cu noi, să ne pună la dispoziție informațiile necesare pentru îndeplinirea mandatului în condițiile legii, în caz contrar nu vom vota. (…) Dorim să semnalăm aceste derapaje și să-i îi aducem aminte domnului primar că, deși în campanie promitea transparență, această promisiune este încălcată în repetate rânduri de către dumnealui, fapt ce prejudiciază comunitatea brașoveană”, a transmis grupul de consilieri PNL, într-un comunicat de presă. 

 

UPDATE 17.45: Punctul de vedere al primarului Allen Coliban a venit tot printr-un comunicat, transmis de Biroul de Comunicare şi Mass-Media al Primăriei: 

,,Având în vedere că în următoarele săptămâni vor continua discuțiile cu Comisia Economică a Consiliului Local, cu celelalte comisii, dar și cu lideri grupurilor politice din Consiliu Local, doresc să fac următoarele precizări:
– toți consilierii au primit astăzi ultimele informații necesare pentru a analiza și discuta proiectul de buget pe anul 2022;
– în această perioadă toate municipalitățile au desfășurat un sprint pentru a se încadra în termene, în condițiile în care încă așteptăm informații cu privire la anumite categorii de sume pe care urmează să le primim prin transferuri la bugetul local;
– noi am reușit să publicăm pe site informațiile cerute de lege săptămâna trecută, joi, informații care au fost trimise și consilierilor locali;
– miercuri am avut o primă discuție de prezentare a indicatorilor macro și a listei de investiții, cu liderii de grup ai celor 3 partide reprezentate în CL;
– am convocat vineri și astăzi două sesiuni de informare și de discuții cu consilierii locali, în scopul prezentării bugetului;
– sper ca în următoarele săptămâni să avem discuții aplicate pe fiecare articol și capitol bugetar, iar votul din 11 februarie să reprezinte un angajament al clasei politice față de nevoile și așteptările brașovenilor. Avem mai bine de două săptămâni până atunci și sunt convins că buna credință își va regăsi locul în analiza pe proiectul de buget pentru 2022 – un proiect pe care îl consider bun și echilibrat”, a precizat primarul Allen Coliban.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.