Regulament nou la Camera Deputaţilor după „întâlnirea hoţului Popescu cu prostul Simion”: Vor fi interzise live-urile pe Facebook, desfășurarea de bannere, țipetele și injuriile/ Simion nu are de gând să se conformeze. USR condamnă „metodele Dragnea”

Conducerea Camerei Deputaților a decis, marți, să modifice regulamentul de funcționare, după ce ieri liderul AUR, George Simion, l-a bruscat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, care vorbea la tribuna Parlamentului. BraşovMetropolitan.ro a relatat despre incident AICI: 

„În numele a milioane de români”: George Simion a sărit la gâtul ministrului Energiei. Deputatul AUR către Virgil Popescu: „Ești un hoț”. Răspunsul lui Popescu: „Ești un prost”

 

Liderii grupurilor parlamentare PSD, PNL, UDMR și minorități au semnat un proiect de lege care propune modificarea regulamentului și vizează ședințele de plen, ședințele comisiilor de specialitate, dar și cele ale conducerii Camerei Deputaților.
 
Printre propunerile scrise în proiectul de lege se numără „interzicerea filmării sau transmisiunii neautorizate a activității deputațiilor, gesturile agresive și violența verbală”. Unele modificările propuse de PSD, PNL, UDMR și minorități vizează interzicerea filmărilor și transmisiilor LIVE de către parlamentari, dar și desfășurarea de bannere în timpul ședințelor.
 
Dacă Regulamentul va trece, primii „loviţi” vor fi reprezentanţii AUR şi cei ai USR, care în ultimele mandate s-au evidenţiat tocmai prin aceste transmisiuni şi maniferestări în Parlament. Dacă aleşii AUR sunt specialişti la „scandal în direct”, cei ai USR cunosc şi ei la fel de bine tainele transmisiunilor live pe Facebook dar au, în plus, şi experienţa „plimbatului de cartoane cu mesaje” prin faţa colegilor şi a camerelor de filmat.  
 
Ședința de marţi, în care a fost s-au discutat propunerile de regulament, a fost transmisă live pe Facebook de către George Simion, care a făcut un nou spectacol, acuzând că liderii Camerei Dputaţilor vor să „bage pumnul în gura Opoziţiei”. 
 

Propunerile de modificare a regulamentului Camerei Deputaților: 

  • Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea ședinței Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele menționate la alin. (1) – (3).

Atenție. De precizat este ca la aliniatul 1-3 se menționează că ședințele Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media cu aprobarea biroului comisiei pentru care există solicitare în acest sens.

  • Este interzisă utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomie la adresa unui alt parlamentar
  • Încălcarea acestor prevederi atrage sancțiunea evacuării imediate din sală a persoanei sau persoanelor care încalcă interdicțiile
  • Este interzisă participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, înregistrarea sau transmiterea în direct a ședințelor Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, utilizarea violenței fizice utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar”.  

 

SANCȚIUNI PROPUSE PENTRU ÎNCĂLCAREA REGULAMENTULUI:

 
  • diminuarea indemnizației cu până la 50% până la 6 luni pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui senator ori deputat, pentru participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe in plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a ședințelor Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, pentru violență fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;
  • reducerea luării de cuvânt la maxim 10 secunde/intervenție pentru o perioadă de până la 3 luni de zile în cadrul ședințelor Camerei Deputaților, începând cu ziua aplicării sancțiunii disciplinare pentru săvârșirea abaterii disciplinare de violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;
  • reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moțiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau ședințelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancționat pentru săvârșirea abaterii disciplinare constând în violență verbală, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar;
  • retragerea și punerea la dispoziția Secretarului General al Camerei Deputaților pentru o perioadă de până la 6 luni a tuturor funcționarilor publici cu statut special, a personalului contractual cât și logistica auto repartizate.
Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat că nu va respecta noul regulament al Camerei Deputaţilor, care ar putea interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent sau de comisii, potrivit Agerpres.
 
„Spun cu toată responsabilitatea, nu o să respect noul regulament, o să continui să fac live pe Facebook şi o să arăt toate mizeriile care se întâmplă aici, în Camera Deputaţilor. (…) Este foarte bine să încălcăm regulamentele scrise împotriva Constituţiei şi a libertăţii. Îi încurajez pe toţi, când văd o lege nedreaptă, să încalce Regulamentul şi să suporte consecinţele de rigoare. Eu mi le asum”, a arătat deputatul.
 

Şi USR a atacat dur modificarea regulamentului Camerei

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, marţi seara, că deputaţii formaţiunii pe care o conduce vor aduce amendamente la proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, susţinând că în acesta există prevederi care vor duce la reducerea transparenţei şi care trebuie eliminate. 

„Colegii mei vor aduce amendamente mâine în Comisia de Regulament. (…) Acestea se vor referi la eliminarea acelor prevederi care nu ţin de huliganism şi violenţă, ci ţin de mijloacele de înregistrare audio-video, nu am chiar textul în faţă, dar sunt amestecate o serie de prevederi, care, spre exemplu, nu ar mai permite o poză sau un film cu telefonul în plen. Or, nu e nimic de ascuns acolo, e publică şedinţa plenului. Atenţie, vorbim de şedinţe publice, toată lumea înţelege să respecte un spaţiu privat, dar în plenul Parlamentului este un loc public, unde ar trebui să ne comportăm ca într-un loc public, nu cu acest huliganism de stadion, de galerie”, a afirmat Cătălin Drulă la TVR.

Pe pagina sa de Facebook, deputatul Ionuţ Moşteanu a fost mai dur şi a făcut comparaţia cu „metodele Dragnea”

„Coaliția lui Iohannis reia metodele lui Dragnea!!! Am condamnat de fiecare dată huliganismul și extremismul în societate și în Parlament! Suntem de acord cu măsuri oricât de dure împotriva unor astfel de manifestări. Dar ce vrea sa facă acum alianța PSD – PNL – UDMR este un atentat la adresa democrației!!! Folosind pretextul agresiunii incalificabile de ieri a lui Simion, alianta PSD – PNL – UDMR vrea să modifice regulamentul unde pe lângă sancțiuni pentru violență să blocheze și transparența dezbaterilor din comisii sau plen, întorcandu-se la politica ușilor închise în spatele cărora se făceau cele mai mari hoții cu legea în mână”, scrie pe pagina sa de Facebook purtăttorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuț Moșteanu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.