Violonistul braşovean Valentin Şerban, câştigătorul marelui premiu la Concursul Internaţional „George Enescu” va cânta cu Filarmonica Braşov

Violonistul braşovean Valentin Șerban, câştigător al marelui premiu la Concursul Internaţional “george Enescu” va cânta joi cu orchestra simfonică a Filarmonicii Brașov dirijată de unul cei mai de seamă dirijori ai tinerei generații, Nicolò Umberto Foron.

Joia aceasta, Filarmonica Brașov propune un nou concert cu două nume sonore ale muzicii clasice. Solistul serii va fi violonistul Valentin Șerban, iar orchestra Filarmonicii Brașov va fi condusă de dirijorul italian Nicolò Umberto Foron. 

Valentin Șerban este cunoscut pentru câștigarea marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu. A început să studieze vioara la vârsta de șapte ani, în orașul de la poalele Tâmpei, iar de-a lungul carierei sale, a concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. Este câștigătorul unor concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi Concursul Internațional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Național Mihai Jora (România), Concursul Internațional Ștefan Ruha (România), Concursul Internațional În Memoria lui Enescu (România).

Valentin Șerban a cântat în săli celebre de concerte cum ar fi Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall din Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre, și a fost pe aceeași scenă cu muzicieni renumiți, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez și Viviane Hagner. 

 

Dirijorul Nicolò Umberto Foron, care tocmai a fost selectat ca dirijor asistent principal al Ensemble Intercontemporain din Paris, s-a născut în 1998 în Genova, Italia, într-o familie de muzicieni și fost descoperit la o vârstă fragedă. A început studiul muzicii cântând la pian; la vârsta de 9 ani a devenit elevul lui Karl-Heinz Kämmerling la Universitatea din Hanovra, iar la vârsta de 14 ani a început să studieze cu Anatol Ugorski. La vârsta de 10 ani, Nicolò Foron a început să învețe dirijatul cu Jorma Panula. Cinci ani mai târziu, l-a asistat pe Lorin Maazel; iar apoi a fost invitat de Bernhard Haitink la masterclass-ul acestuia de la Festivalul din Lucerna. La vârsta de 16 ani, Nicolò Foron a început să studieze dirijatul la Conservatorul din Amsterdam, iar mai departe la Royal College of Music și la Academia Regală din Londra. Este invitat în mod regulat de Peter Eötvös la Centrul Muzical din Budapesta. În ciuda vârstei sale, a avut deja posibilitatea de a lucra cu orchestre importante, cum ar fi Nederlands Philharmonisch Orkest, Symfonieorkest Vlaanderen, Het Residentie Orkest, Sinfonia Rotterdam, NDR Elbphilharmonie Orchestra și London Symphony Orchestra. A avut plăcerea de a înregistra Simfonia nr. 7 de Beethoven pentru Royal College la renumitele studiouri Abbey Road din Londra. În 2021, a dirijat Noord Nederlands Orkest la Groningen-Oosterpoort Zaal, iar mai târziu în același an și-a făcut debutul la Highclere Castle Festival și la Newbury Spring Festival.

Joi seară, Valentin Șerban va reveni acasă, și va urca pe scenă alături de Nicolò Umberto Foron, care va dirija pentru prima oară orchestra Filarmoncii Brașov. 

Concertul de joi seară va începe la ora 19, iar programul serii va fi:

Richard Wagner: Uvertura operei „Olandezul zburător”
Max Bruch: Fantezia scoţiană în Mi bemol major pentru vioară şi orchestră, op. 46
Anton Bruckner: Simfonia nr. 4 în Mi bemol major

 

Biletele sunt disponibile la casieria Filarmonicii Brașov sau online la https://www.bilet.ro/eveniment/concert-simfonic-dirijor-nicolo-umberto-foron-9371-29019

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.