Vicepreşedintele SUA Kamala Harris, impresionată de generozitatea și curajul românilor

Vicepreşedintele SUA Kamala Harris a mulţumit vineri poporului român pentru curaj şi pentru generozitatea faţă de refugiaţii ucraineni, într-o declaraţie comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis declarat anterior că i-a transmis acesteia aprecierea României pentru eforturile şi leadership-ul SUA în acest context foarte complicat şi că aceasta a reconfirmat angajamentul faţă de aplicarea art.5 din Tratatul NATO. Vicepreşedintele american Kamala Harris şi preşedintele Klaus Iohannis susţin declaraţii de presă la finalul vizitei oficialului SUA la Bucureşti.

Principalele  declarații ale Vicepreşedintelui SUA, Kamala Harris, citate de News.ro:

– Aş vrea să mulţumesc poporului român din partea SUA. Sub conducerea preşedintelui Iohannis, România a fost extraordinară prin generozitatea pe care a arătat-o.  

– Am discutat să reîntărim parteneriatul nostru. 
 
– Sunt în România să reîntăresc acest angajament şi să mulţumesc poporului român. Puterea AlianţeI noastre este acum mai mare decât oricând şi puterea Alianţei include angajamentul nostru să apărăm principiile noastre şi integritatea teritorială a ţărilor independente, în acest caz Ucraina.
 

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

– Doamnna vicepreşedinte a reconfrimat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului de la Washington, cuprinde esenţa şi spiritul NATo şi garantează că orice încecare va primi răspunsul ferm prompt şi decisiv al întregii alianţe.

 

– O spun cu mare reposnsabilitate, NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusv a Românei. Este un scenariu pe care dorim să îl evităm, dar nu vom ceda niciun milimetru în respectarea angajamentelor care ne leagă.

 

– Am mulţumit pentru consolidarea prezenţei militare a SUA în România, am subliniat necesaitatea creşterii în continuare a prezenţei militare, pe termen lung

 

– Am transmis că România înțelege că securitatea începe acasă, am luat decizia de creştere a cheltuielilor de apărare la 2,5%, fapt apreciat de SUA

 

– Am subliniat că este necesară operaţionalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO pe teritoriul României.

–  Anul acesta, aniversăm 25 de ani de la lansarea parteneriatului nostru strategic, care s-a dezvoltat şi se află în prezent la cel mai înalt nivel din istoria sa.

 

– Am discutat chestiunea Visa Waver pentru România şi sperăm să avem rezultate şi pe această linie.

 

– Sunt sigur că discuţiile de substanţă pe care le-am avut vor fi urmate de măsuri concrete şi decizii adecvate contextului fără precedent pe care îl traversăm în această perioadă

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.