Maia Sandu, despre incidentele din Transnistria: Din informațiile noastre, intențiile de escaladare pornesc din interiorul Transnistriei

Preşedintele Republicii Moldova a declarat marţi. după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că, din informaţiile pe care le deţin autorităţile de la Chişinău, exploziile produse începând de luni în Transnistria îşi au originea la forţe din interiorul regiunii transnistrene. Declarațiile președintelui Republicii Moldova vin după ce luni și marți, în regiunea separatistă au avut loc mai multe incidente: trageri cu aruncătoare de grenade la Tiraspol, aruncarea în aer a două turnuri de comunicație în localitatea Mayak și explozii în apropiere de unitatea militară de lângă Parcani.

„Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situaţiei. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană şi creează riscuri pentru Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

„Condamnăm orice provocări şi tentative de a atrage R. Molodova în acţiuni ce pot pune în pericol pacea în ţară”, a adăugat ea, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău convocate în urma exploziilor care au avut loc luni și marți în Transnistria.

Consiliul suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare şi a recomandat intensificarea verificărilor în apropierea zonei de securitate şi creşterea patrulării şi verificărilor pe teritoriul R. Moldova şi la frontieră. creşterea nivelului de alertă în ceea ce priveşte securizarea obiectivelor de infrastructură critică, creşterea nivelului de alertă al insitutţiilor responsabile de siguranţa şi securitatea publică.

„E o situaţie complexă şi tensionată. noi suntem vigilienţi şi vom lua toate măsurile necesare”, a dat asigurări preşedintele Republicii Molodva.

Ea solicitat presei şi formatorilor de opinie, liderilor sociali şi politici să se comporte cu maximă responsabilitate, să distribuie doar informaţii verificate şi să evite utilizarea manipulării emoţionale.

„Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de autorităţile de la Chişinău”, a subliniat Maia Sandu.

Răspunzând unei întrebări, preşedintele Republicii Moldova a declarat:

„Din informaţiile pe care le avem la această oră, aceste  intenţii de escaladare provin de la forţe din interiorul regiunii transnistrene, care sunt forţe pro-război şi care sunt interesate să destabilizeze situaţia din regiune”.

Maia Sandu a declarat, răspunzând unei întrebări venite din partea presei, că nu are programată o întâlnire sau o discuţie cu Vladimir Putin deocamdată. 

Reamintim că autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist” a avut loc asupra unei unități militare din apropierea Tiraspolului, capitala regiunii controlate de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova.

Presupusa explozie de la unitatea militară din apropierea Tiraspolului este a treia raportată de autoritățile din Transnistria de la începutul săptămânii după ce luni acestea au acuzat că în apropierea Ministerului Securității de Stat din Tiraspol au avut loc mai multe explozii care au avariat clădirea în care se află acesta.

Republica Moldova a denunțat incidentul, afirmând că obiectivul acestuia este de a crea tensiuni legate de situația de securitate din regiunea transnistreană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.